További szigorítások a 2010-es büdzsében

Vágólapra másolva!
A minisztériumoknak a még idén szeptemberben benyújtandó 2010-es költségvetés tervezése során a 2009-es megszorításokból kell kiindulniuk - hívja fel a tárcák figyelmét a PM. Nincs létszámemelés, csökkenteni kell a bérterheket.
Vágólapra másolva!

A 2009. évi megszorításokkal mérsékelt előirányzatokból kell kiindulni a 2010. évi költségvetés tervezése során - olvasható a 2010. évi költségvetési tervezőmunkát részletező pénzügyminisztériumi köriratban.

A körirat szerint az egyes tárcák és egyéb költségvetési fejezetek keretszámaiban a támogatásokat úgy kell kialakítani, hogy a 2009. évi zárolásokat be kell építeni a bázisba, azaz tovább kell görgetni a múlt évi megszorításokat.

Csökkenteni kell a bázist a 2009. évi egyszeri feladatok miatt is. Mérsékelni kell a bérterhek változása miatt a tervezett ilyen jellegű kiadásokat. Nem lehet növelni a támogatás összegét egyes feladatok átadás-átvétele esetén sem.

A 2010. évi keresetek változásához kapcsolódó szabályrendszer nem végleges - jegyzi meg a körirat -, hozzátéve, hogy még folyik a szakszervezetekkel az erről szóló egyeztetés. A költségvetési intézmények létszámának tervezésénél a szervezeti intézkedések eredményeként felszabaduló létszámot törölni kell, azaz a meglévő létszámot nem lehet növelni.

Pichler Ferenc, a PM szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány és a pénzügyi tárca gyorsítani akarja a jövő évi költségvetés elkészítésének menetét, ezért a 2010. évi büdzsé tervezetét a kormány már 2009. szeptember 8-án szeretné benyújtani a parlamentnek.

A takarékos állami gazdálkodásról 2008 októberében kihirdetett törvény szerint 2010-re és 2011-re olyan költségvetési törvényjavaslatot kell benyújtani, amely biztosítja maastrichti deficitmutató értékének csökkenését az előző évi értékhez képest.

A költségvetésnek keretet adó fő mutatókban a kormány 2010-re a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékos csökkenésével számol, és az államháztartás GDP-arányos hiányát 3,8 százalékra várja a május végén elfogadott konvergenciajelentés szerint.