Vágólapra másolva!
Még mindig kérdéses az észak-amerikai profikosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Lamar Odom sorsa. A Los Angeles Lakers 29 éves erőcsatára még nem írta alá új szerződését, de már más csapatok is érdeklődnek a játékos iránt. A bajnoki címvédő vezetői megelégelték a tárgyalások lassú menetét, ezért visszavonták ajánlatukat. Ha rövid időn belül nem tudnak megállapodni a felek, Odom valószínűleg elfogadja a Miami Heat ajánlatát, a Lakersnek pedig megfelelő utód után kell néznie.

Nyáron járt le Lamar Odom hat évre szóló 63 millió dolláros szerződése, így a Los Angeles-i erőcsatár szabadügynökké vált. Pár hete nem tűnt ennyire bonyolultnak az ügy, mint most, hiszen Odom és a Lakers is kifejtette a szerződés megújítására vonatkozó szándékát.

A gond csak az, hogy a tavalyi bajnok nem hajlandó akkora fizetést adni, amekkorát Odom szeretne. A Lakers két ajánlatot tett a 29 éves játékos elé: 30 millió dollár három évre vagy pedig 36 millió dollár négy évre. Viszont mind a két szerződés esetében csak három év garantált. Ez azt jelentené, hogy a negyedik év előtt a Lakers elküldhetné anélkül, hogy ki kellene fizetnie a hátralévő járandóságát.

Ezzel szemben Odom ötéves szerződést szeretne évi 10 milliós fizetéssel, ám abban az esetben, ha teljesen garantált kontraktust kapna, belemenne a négyévesbe is. Ennek a huzavonának vetett véget a Lakers tulajdonosa Jerry Buss július 16-án azzal, hogy visszavonta ajánlatát.

Bussnak nem tetszett, hogy Odom ügynöke párhuzamosan tárgyal velük, a Miami Heattel és a Dallas Mavericksszel is. Ráadásul Jeff Schwartz nem reagált semmit a Lakers legutolsó ajánlatára.

"Valóban visszavontuk az ajánlatunkat. Most egy időre megszakadnak a tárgyalások" - mondta a Lakers sajtósa, John Black. Arra a kérdésre, hogy folytatódhatnak-e az egyeztetések, meglehetősen szűkszavúan válaszolt: "Még az is elképzelhető."

Odom eközben nem akar állást foglalni. Szerinte erre valók a tárgyalások, ilyenkor mind a két fél próbálja érvényesíteni akaratát néha több, néha kevesebb sikerrel. "Nem tudom. Remélem, sikerül minél hamarabb megállapodni. Mindig kínos a helyzet, ha a pénz szóba kerül, nem csak akkor, ha sportról van szó. Tudtam, hogy ezt nem lehet két nap alatt elintézni, de azért remélem, hamarosan pontot tehetünk az ügy végére."

Vissza Miamiba?

Több NBA-csapat is szívesen látná soraiban Lamar Odomot, a legesélyesebb két kérő a Dallas Mavericks és a Miami Heat. Közülük a valószínűbb befutó a Miami lehet, a Dallas komolyan érdeklődik, de Shawn Marion személyében már igazoltak egy domináns magas embert, így Odom érkezésével már túl sokan pályáznának az erőcsatár posztjára.

Miami viszont elképzelhető állomás lehet, hiszen Odom éppen innen érkezett 2004-ben, Shaquille O'Neal átigazolásának részeként. A 2006-os bajnok Heat már évek óta próbál számításba vehető csapatot építeni Dwayne Wade köré, ám az eddigi kiegészítő emberek (Shawn Marion, Jermaine O'Neal, vagy a tavalyi draft második, Michael Beasley) nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Most ismét egy új, bajnokesélyes csapat építésébe kezdtek, hiszen Odom mellett még Carlos Boozer is érkezhet. Két ilyen magas emberrel, ismét visszatérhetnek a boldog napok Floridába, nem véletlen, hogy a csapat sztárja, Dwayne Wade azonnal felszólalt korábbi csapattársa mellett.

"Lamarnak azt kell tennie, ami a legjobb családja és saját maga számára, viszont mi azt szeretnénk, ha hazatérne hozzánk" - kezdte Wade. "A háza még mindig itt van. Kíváncsian várom, mi lesz a dolog vége."

Wade kifejtette, hogy már újoncévétől kezdve komoly barátságot ápol Odommal, amikor odakerült Miamiba, nagyon sokat segített neki az idősebb játékos. "Nem kell felhívnom őt azért, hogy meggyőzzem, igazoljon ide, így is tudja mit szeretnék" - mondta a 2004-es döntő MVP-je.

Odommal vagy nélküle

Akárhogy is, a Lakers meg akarja védeni bajnoki címét a következő szezonban. Odom kiválása viszont minden bizonnyal érzékenyen érintené a kaliforniai gárdát, hiszen egy magasságához képest elképesztően sokoldalú játékosról van szó.

Szakírók szerint a Lakers egyik nagy előnye pont az volt a tavalyi szezonban, hogy három különböző stílusú magas emberrel (Gasol, Odom és Bynum) Phil Jackson kedvére variálhatott, így nagyon változatos támadójátékot mutatott be az NBA idei bajnoka.

Természetesen a csapattársak azt szeretnék, ha Odom maradna, Kobe Bryant személyesen is érdeklődött, hogy állnak a tárgyalások. Az öltözői hangulatnak is jót tenne a maradása, hiszen nagyon jó barátságot ápol a Lakers új igazolásával, Ron Artesttel, a klubnál pedig azt várják, hogy ő segít majd kordában tartani a botrányairól (is) híres játékost.

Azonban ha Odom mégis eligazol, akkor gondban lehet a sikeredző Phil Jackson, ugyanis Andrew Bynum eddig nem tudta elkerülni a sérüléseket. A kétségtelenül tehetséges és évről évre fejlődő center mögött nincs olyan domináns cserejátékos, aki maradéktalanul tudná pótolni a 22 éves középjátékost.

Pau Gasol ugyan tud centert játszani, de akkor az erőcsatár pozíciója maradna üresen, ráadásul a spanyol óriás nem érzi igazán otthon magát centerposzton. A kiegészítő emberek közül Josh Powell az egyetlen, akit számításba vehetnek négyes és ötös poszton, illetve az a DJ Mbenga, aki eddig csupán magasságával tűnt ki a többiek közül.

A tavalyi bajnok Los Angeles Lakers eddig sikeresnek mondható átigazolási időszakot tudhat maga mögött, hiszen megszerezték Houstonból Ron Artestet, valamint szerződést hosszabbítottak Shannon Brownnal. Elveszítették ugyan a Houstonhoz igazoló Trevor Arizát, de valószínűleg Artest majd pótolni tudja a 24 éves bedobót.

Odom 1999-től íródó NBA pályafutása eddig két városhoz volt köthető, Los Angeleshez és Miamihoz. A "kisebbik" Los Angeles-i csapatban, a Clippersben debütált, újoncévében átlagban több, mint 16 pontot dobott meccsenként. Négy év után 2003-ban szabadügynökké válva igazolta le a Miami Heat.

Itt csak egy évig maradt, hiszen 2004-ben a már említett O'Neal-ügylet keretében Caron Butlerrel és Brian Granttel karöltve a Lakershez került. Itt részese volt a Shaq utáni éra csapatépítésének, majd ennek a munkának a gyümölcse lett a 2009-ben szerzett bajnoki cím.

A Lakers szurkolói tudják, mennyire fontos alkatrész Odom a csapat gépezetében, pontosan ezért szeretnék, ha maradna. Habár jelenleg nem ez látszik a legvalószínűbbnek, Eric Snow, az NBA TV szakértője szerint jobban tenné, ha maradna, ahol van.

Snow véleménye szerint Odom Los Angelesben jól érzi magát, a csapat bajnokesélyesként várja a következő szezont, ezzel szemben Miamiban ismét egy alakuló csapathoz kerülne, amelynek még időre van szüksége ahhoz, hogy a bajnoki cím közelébe kerüljön. Még ha a Miami jobb ajánlatot tett elé, akkor is jelenleg a Lakersbe jobban illik, mint a Heatbe.

Előbb vagy utóbb döntésre kell vinniük a dolgot, hiszen amennyiben továbbra sem tudnak megegyezni Odommal, helyettest kell találniuk, az idő múlásával pedig egyre szűkebb kínálatból választhat a tavalyi bajnok.

Tucsni László