Vágólapra másolva!
Az Endeavour péntek délután sikersen landolt a Kennedy Űrközpont területén. A 16 nap hosszú küldetés alatt több berendezést, köztük az áramot tároló akkumulátorokat is kicserélték az űrállomáson, valamint rögzítették a japán Kibo-modulrendszer új egységét.
Vágólapra másolva!

Péntek, közép-európai idő szerint 15.56

Az űrrepülőgép 15.49-kor sikeresen leszállt a Kennedy Űrközpont területén.

Péntek, közép-európai idő szerint 15.44

Csütörtök, közép-európai idő szerint 20 óra

Az Endeavour július 28-án, közép európai idő szerint 18.26-kor vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS-ről). Ezt követően az asztronauták átvizsgálták a hővédő csempéket, hogy megállapítsák, történt-e sérülés az elmúlt időszakban. Mint arról korábban beszámoltunk, a start során levált szigetelésdarabok több hosszú karcolást okoztak az űrrepülőgép hasi oldalán. A NASA szerint azonban ezek nem annyira komolyak, hogy veszélyeztetnék a leszállást.

Ugyanakkor a Föld körüli pályán keringve is keletkezhettek újabb sérülések az Endeavour külső felületén, a térségben lévő űrszemétdarabok becsapódásai révén. Az űrállomásról történt leválás utáni vizsgálat azonban jó eredménnyel zárult, és az űrrepülőgép az irányítók szerint megfelelő állapotban van a visszatéréshez.

A landolásra a tervek alapján legkorábban péntek délután, közép-európai idő szerint 15.48-kor kerülhet sor, amelyet a NASA TV internetes élő adásában közvetít. Jelenleg a Kennedy Űrközpont térségében kedvező az időjárás, de ha a leszállást valamiért el kellene halasztani, a következő alkalom a landolásra közel másfél órával később, 17.22-kor adódik.

Az Endeavour piruettezik, hogy esetleges sérüléseit megörökíthessék az űrállomásról (NASA)

A küldetés befejezéseként az Endeavour fedélzetéről pályára állítottak egy kisebb űrszondát is. A DragonSat nevű űreszköz két apró, úgynevezett pikoműholdat tartalmaz. A kísérlet célja az autonóm, tehát emberi beavatkozás nélküli dokkolás tesztelése, emellett a globális helyzetmeghatározó rendszerek számára is végeznek velük kísérleteket.

Az asztronauták tesztelték továbbá az Endeavour hajtóműveit. A 44 apró fúvóka közül egy nem viselkedett az előírásoknak megfelelően - de ez nem jelenthet problémát a visszatéréskor. Mindeközben az űrállomáson a néhány nappal ezelőtt már problémát mutató amerikai légtisztító rendszernél ismét hiba jelentkezett.