Vágólapra másolva!
Az Opera böngésző készítői ugyan örvendetesnek tartják, hogy az európai Windows 7-ekben a telepítést követően a felhasználók maguk választhatnak majd browsert, de azt szeretnék, ha ez a világ többi országában is így működne.A Microsoft a jövőben a Vista és az XP esetében is biztosítaná a szabad böngészőválasztást.
Vágólapra másolva!

A múlt héten számoltunk be arról, hogy a Microsoft - bár eredetileg az ellene folyó EU-s trösztellenes vizsgálatok miatt böngésző nélküli változatban akarta piacra dobni - mégis az Internet Explorer 8-assal (IE) együtt dobná piacra a Windows 7-et Európában is. A szoftvercég javaslata szerint a kontinensen forgalmazott operációs rendszerek első indításkor megjelenne egy választóképernyő, amelyen mindenki kiválaszthatná a számára megfelelő böngészőt, és mód lenne a beépített IE teljes kiiktatására, ráadásul a cég azt is vállalta, hogy utólagos frissítéseken keresztül sem erőltetik rá az Explorert azokra a felhasználókra, akik mellőzni akarják ezt a szoftvert.

Az egész EU-s vizsgálat az Opera nevű alternatív böngészőt fejlesztő finn cég panaszai nyomán indult meg a Microsoft ellen, ez a társaság ugyanis azzal érvelt, a Microsoft visszaél a böngészők piacán birtokolt monopol helyzetével. Bár az Európai Bizottság (EB) még vizsgálja a szoftveróriás javaslatát, az Opera a bejelentést a múlt héten pozitívan fogadta, a legfrissebb sajtóhírek szerint azonban ennél többel lenne csak igazán elégedett : akkor, ha a Microsoft világszerte ezzel a megoldással árusítaná termékét - számolt be a ComputerWorld. Erre egyébként maga az Opera sem lát túl sok esélyt, hiszen a fent felvázolt eljárást is kizárólag az EU-s versenyszabályozás kapcsán felmerült vádak hatására vezette be.

Forrás: [origo]

A Microsoft sok oldalas, az EB-nek benyújtott beadványában egyébként az is szerepel, hogy a fent említett böngészőválasztó megoldást nem csak a Windows 7, hanem a korábbi verziók, így a PC-kre telepített Vista és XP esetében is bevezetné azt a jelenleg is zajló trösztellenes tárgyalások lezárultát követően 6 hónappal. A választóablak a korábbi operációs rendszerek esetében automatiksu frissítésként töltődne le a PC-re.

A ZDNet értesülései szerint egyébként ezen a felületen legalább négy, legfeljebb tíz féle böngészőszoftverből lehet majd választani, a listán pedig olyan szoftverek lesznek megtalálhatók, amelyek legalább 0,5 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A programokat ikonjaik és rövid leírásuk alapján lehet majd azonosítani - bár a ZDNet szerint az Opera vezetői a logók alkalmazása ellen vannak, mivel az előnyt biztosít a felhasználók számára ismerős Internet Explorer számára a riválisokkal szemben.