Vágólapra másolva!
Szinte minden adónemben alulteljesített az év első félévében a vám- és pénzügyőrség, bevételei híven tükrözik a gazdaság lejtmenetét - írja a szerdai Világgazdaság. A lap cikke szerint június végéig 580 milliárd forint érkezett a vám- és pénzügyőrség számláira, 40 milliárddal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A legdurvább visszaesés a regisztrációs adónál figyelhető meg, feleannyit sem mutat az egyenleg (21,95 milliárd forint), mint tavaly ilyenkor. Az adatokból viszont jól kivehető, hogy a júliusi áfaemelés kicsit felpezsdítette az autópiacot: akik tehették, előre hozták vásárlásukat, így júniusban látványosan növekedtek az adóbefizetések a májusi adathoz képest.

Jól zárták az első hat hónapot a jövedéki adók terén, az egész évre várt összegnek közel a felét, 386 milliárd forintot sikerült beszedni június végéig. Szinte forintra megegyezik a tavalyival az üzemanyagok után fizetendő jövedéki adó bevétele. Az alkoholtermékek esetében azonban (az első 5 hónap adatai szerint) csaknem 10, a söröknél 6,2 százalékos csökkenés figyelhető meg, a cigaretta kiskereskedelmi forgalma pedig 4,4 százalékkal csökkent.