Ősztől tovább lesz nyitva a tőzsde

Vágólapra másolva!
A zárószakasz után még négy percig lehet szeptembertől kereskedni a tőzsdei értékpapírokkal az addigra kialakult záróáron. A változtatástól a forgalom fellendülését remélik - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde a zárószakasz után úgynevezett záróáras kereskedési szakasz bevezetését tervezi az azonnali részvénypiacon. A lengyel tőzsdén már működő modell értelmében a 16 óra 35 és 36 perc között véletlenszerű időben létrejövő záróáron 16 óra 36 perctől 40-ig szabadon lehet kereskedni. Lovas Attila, a BÉT kereskedési igazgatója a Napinak elmondta: egy múlt év végi szekciótagi ülésen merült föl, hogy lenne igény a zárószakasz utáni kereskedésre.

A kezdeményezők és a tőzsde várakozásai szerint ez pluszforgalmat generálhat és könnyebbséget jelent abban az esetben is, ha valaki lemaradt a zárószakaszról. Az ügyleteket az egyes részvényekre kialakult záróáron lehet megkötni, és ajánlatok is csak ezen az áron vihetők majd be. Az ajánlatok között csak időbeli prioritás van, azzal a lényeges kiegészítéssel, hogy ha egy ajánlat korábban is bent volt már ezen az áron, akkor az elsőbbséget élvez. Mivel az újításhoz a kereskedési kódexet kellett módosítani, a záróáras kereskedés bevezetésével meg kell várni a felügyelet jóváhagyását. A tőzsde várakozásai szerint szeptemberben kezdődhet a négy perccel hosszabb kereskedés.