Hitelt kap Ukrajna a gázbiztonságért cserébe

Vágólapra másolva!
Megegyezett az Európai Unió és Ukrajna, így kisebb az esély arrra, hogy telente ellátási zavarok érintik majd az európai országok egy részét. Az ukránok reformokat vállaltak, cserébe 1,7 milliárd dollár hitelt kapnak adósságaik rendezésére.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság, valamint a nemzetközi pénzügyi intézetek megállapodtak pénteken Ukrajnával egy hitelnyújtásról, hogy Kijev rendezhesse Oroszországgal szemben fennálló gázadósságát.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 300 millió dollár rövid és 450 millió dollár hosszú lejáratú kölcsön megadását ajánlotta fel. A Világbank 500 millió dollárt, az Európai Beruházási Bank (EIB) 450 millió dollárt nyújtana.

Ukrajna cserébe gázszektora reformját vállalta. Ukrán illetékesek már a tárgyalások korábbi fordulóiban ígéretet tettek egyebek között a lakossági gázárak növelésére és az országon belüli gáztartozások hatékonyabb behajtására.

Ukrajna az EU-ba irányuló orosz gázszállítások fő tranzitországa, ezért a megállapodással lényegesen csökkent annak a lehetősége, hogy megismétlődjön az orosz-ukrán gázvita, aminek következtében az év elején közel két hétig orosz gáz nélkül maradt Európa egy része.

A megállapodás révén biztonságosabbá válik az Európai Unió orosz gázellátása - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.