Az S&P-nél már pozitívak Ukrajna kilátásai

Vágólapra másolva!
A költségvetésben és a pénzügyi szektorban végrehajtott szerkezeti szintű reformokra hivatkozva a világ legnagyobb hitelminősítője javította az ukrán devizaadósság besorolásának kilátását. A stabilizálódáshoz az IMF hitelcsomagja is kellett az S&P szerint.
Vágólapra másolva!

Az eddigi negatívról - a köztes stabil fokozat kihagyásával - osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitívra változtatta Ukrajna szuverén adóskockázati besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's. Ez hosszú ideje az első pozitív hitelminősítői akció Kelet-Európában.

A világ legnagyobb hitelminősítője február vége óta a "CCC plusz" szintű, rendkívül nagy kockázatra figyelmeztető osztályzatot tartja érvényben Ukrajna hosszú futamú devizakötelezettségeire - egész Európában ez a legrosszabb szuverén devizaadós-osztályzat. Ukrajna jelenleg hét fokozatnyira van a még éppen befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB mínusz" alapszinttől.

A Standard & Poor's az intézkedéshez fűzött londoni elemzésében kiemelte: Ukrajna az utóbbi időszakban - a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, 16 milliárd dolláros készenléti hitelcsomagról szóló megállapodásnak megfelelően - előre lépett a költségvetési és a pénzügyi szektor szerkezeti átalakításában. Így lehetővé vált az IMF-csomag harmadik, 3,2 milliárd dolláros részletének folyósítása.

Ukrajna már lehívta az IMF-hitel több mint 60 százalékát, ami lehetővé tette, hogy a kormány a hazai össztermék (GDP) 5 százalékánál nagyobb arányú tőkejuttatásban részesítse a pénzügyi rendszert. Egyúttal a korábbi zéróról a GDP 6 százalékára emelte az idei államháztartási hiánycélt - áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő megjegyzi azonban, hogy továbbra is vannak politikai és gazdasági kockázatok a 2010 januárjában esedékes elnökválasztás előtt. A gazdaságpolitikai döntéshozatal továbbra sem kiszámítható, mert gyenge az intézményi rendszer, és gyakran változik a kulcsfontosságú döntéshozó tisztségek betöltőinek személye.

A pénzügyi rendszer jövőbeni tőkeigényének kielégítése változatlanul erősen függ a gazdasági teljesítménytől, beleértve a valutaárfolyamot, amely egyébként - több, középtávon lebontandó tőkeszabályozó intézkedés révén - 2009-ben eddig jobbára stabil volt - áll az elemzésben.