Megnyílt az Északnyugati-átjáró, egyesültek a bálnacsapatok

Vágólapra másolva!
A több mint százezer év után megnyílt Északnyugati-átjárót használva egyesültek a grönlandi bálnák korábban egymástól elzárt populációi. A Koppenhágai Egyetem kutatói grönlandi vizsgálataik során emellett azt is kiderítették, hogy a grönlandi bálna valójában egyszerre két hangon énekel, sőt, a többi tengeri emlőstől eltérően a párzás érdekében minden évben új dallammal áll elő.
Vágólapra másolva!

A grönlandi bálna (Balaena mysticetus) a leghosszabb életű emlős a világon, egyes egyedek a kétszáz évet is megérik, testhosszuk elérheti a 18 métert. A faj az óceánok északi sarkvidékein honos, de az Atlanti-óceán északi részén a bálnavadászat miatt a 20. század elejére csaknem teljesen kipusztult, és máig veszélyeztetett- írja az MTI. Csupán az elmúlt években láttak a grönlandi vizekben újra nagyobb számú csapatokat. A kutatók azt feltételezik, hogy a ma elsősorban Alaszka körül élő bálnák az éghajlatváltozás miatt átvándoroltak a 125 ezer év után az elmúlt években ismét megnyílt Északnyugati-átjárón át a Disko-öbölbe, s a korábban egymástól elzárt populációk találkozása tovább finomíthatta az egyedek énekét.

Az, hogy bizonyos bálnafajok énekkel keresnek párt maguknak, eddig is ismert volt. Amikor azonban a Koppenhágai Egyetem kutatói víz alatti mikrofonokkal tanulmányozták egy nyugat-grönlandi partszakasz, a Disko-öböl hangjait, s azt találták, hogy grönlandi bálnák valójában két hangon énekelnek, s ezek keverednek. Ilyesmit más fajnál nem figyeltek meg.

Forrás: NOAA

Földünkön körülbelül 25 ezer grönlandi bálna él, 50 ezerrel kevesebb, mint az ipari bálnavadászat kezdete előtt. Máig titok, hogy a grönlandi bálnák közül a hímek vagy a nőstények dalolnak-e - ezzel egyedül állnak az "éneklő" bálnák táborában.