Túl olcsóak a videojátékok

Vágólapra másolva!
Emelné a videojátékok árát a Playstation atyjaként tisztelt Chris Deering. A Sony-t 2005-ben elhagyó vezető 30 ezer forintot kérne a csúcsjátékokért - adta hírül a Register Hardware.
Vágólapra másolva!

Hetven fontért, azaz körülbelül harmincezer forintért kellene adni a játékokat, hogy egy-egy eladás annyira támogassa a játékipart, mint azt tíz éve tette - nyilatkozta Chris Deering a HMV digitális játékboltnak. Amennyiben ez nem történik meg, a csúcsjátékok kiadási üteme lassulhat.

Deering azonban belátja azt is, hogy a gamerek nem hajlandóak többet fizetni a programokért. A hetven fontos ár bőven átlépné az egy-egy játékért kiadható összeg lélektani határát. A gyártóknak azonban többet kell költeniük a csúcsjátékok elkészítésére. A szakember szerint napjainkban tízszer több pénzbe kerül egy csúcsjáték elkészítése, mint a PS2 idejében, az első Playstation-höz képest pedig 20-50-szeres a növekedés.

A játékok árazásáról szóló vitát a világ legnagyobb kiadójának számító Activison döntése indította el azzal, hogy a frissen megjelent Modern Warfare árát 45 fontról 55 fontra emelte.

Nem először beszél a problémákról

Deering nem először hívta fel a figyelmet a játékipar finanszírozási problémáira. 2008 augusztusában a Codemasters fejlesztőcég vezetőjeként arról beszélt, hogy a mostani fejlesztési gyakorlat fenntarthatatlan. Az egyesével akár 10 millió dollárnyi költséget is termelő játékoknak nagyon kis százaléka lesz sikeres. Deering statisztikája szerint csupán a címek harminc százaléka hozza vissza a befektetett összeget és válik nyereségessé.