Pirosban zárt Amerika

Vágólapra másolva!
Valamennyi fontos amerikai tőzsdeindex a negatív tartományban zárta a szerdai kereskedést.
Vágólapra másolva!

A 30 vállalat részvényeinek mozgását jelző Dow Jones Industrial Average (DJIA) szerdán 0,4 százalékos veszteséggel 9281 ponton végzett. A technológiai ágazat teljesímtényét mutató Nasdaq közben 0,9 százalékkal 1993 pontra apadt, a félezer részvényt tömörítő S&P 500 pedig 0,3 százalékkal 1002 pontra csökkent.

A negatív hangulatot jellemzi, hogy a DJIA kosarában szereplő 30 papírból 21 veszített értékéből. Az általános pesszimizmushoz hozzájárult, hogy a vártnál rosszabb lett az úgynevezett ADP-jelentés, amely megmutatja, hogy a magánszektorban hány állást kellett felszámolni. A statisztika szerint júliusban 371 000 munkahelyet szűnt meg, ami ugyan elmarad a júniusi 463 ezres adattól, de felülmúlja a 345 ezres visszaesést valószínűsítő elemzői várakozásokat.

Ugyanakkor a pénzügyi szektor képviselői jól szerepeltek. A befektetők nagyon bíznak abban, hogy a héten megjelenő második negyedéves beszámolójában kedvező teljesítményről ad számot a pénzügyi válság miatt többször állami segítséget igénylő AIG, a cég árfolyama ugyanis több mint 60 százalékkal emelkedett.