Kapható a két terabájtos winchester

Vágólapra másolva!
A japán Hitachi 2 terabájt adat raktározására alkalmas merevlemezt dobott piacra: az asztali PC-kbe szánt hardvert elsősorban a gigászi tárkapacitásra vágyó profi felhasználóknak szánják.
Vágólapra másolva!

A Hitachi piacra dobta 2 terabájtos, azaz 2048 gigabájt adatot raktározni képes merevlemezét. A PC World szerint a rivális Western Digital már korábban elkezdte árulni hasonló kapacitású adattárolóját, ám a most bejelentett modell az adatok gyorsabb elérését teszi lehetővé.

A Deskstar 7K2000-es jelzésű winchesterben ugyanis a mágneses felületű adattároló lemezek percenként 7200-as fordulattal forognak, a PC többi komponenséhez peidg Serial ATA II-es kapcsolaton illeszthető. A gyártó közlése szerint az új merevlemezbe energiatakarékosságot, a halk működést és a melegedés csökkentését célzó technológiákat is beépítettek. A winchester ezen a héten lesz kapható világszerte nettó 60 ezer forint körüli összegért. Azt egyelőre nem közölte a gyártó, laptopok terén mikor lesznek képesek elérni a két gigabájtos határt: a hordozható PC-kbe szánt kisebb merevlemezek legnagyobb kapacitású modellei ugyanis jelenleg legfeljebb 1 gigabájt adatot tudnak tárolni.