Kínában elkapkodják az autókat

Vágólapra másolva!
Részben a belső fogyasztás élénkítését célzó kormányzati támogatásoknak köszönhetően dübörög a kínai autópiac, júliusban például 60 százalékkal több új autó talált gazdára, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Kínában 1,09 millió autó kelt el a múlt hónapban, 63,6 százalékkal több, mint tavaly júliusban - közölték a kínai autógyártók szövetségében (CAAM) pénteken.

A szervezet jelezte, az óriási fejlődés a javuló gazdasági helyzetnek és a kormány támogató politikájának köszönhető. Az első héthavi adatokra sem lehet panasz, január és július vége között eladott 7,2 millió gépkocsi ugyanis 23,4 százalékos növekedést jelent.

A kínai autópiac a lakosság 1,34 milliárdos létszámához képest viszonylag kicsi, de pusztán az értékesítés mennyiségében már versenyben van a nem egészen 500 millió lakosú Európai Unióval, ahol az első félévben 7,43 millió új autó kapott rendszámot, 11 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első felében. (Az EU-ban egyes kormányok összes ösztönző intézkedései dacára is csak 3 százalékkal több - 1,43 millió - új kocsit adtak el júniusban az egy évvel korábbinál.)

A kínai kormány tavaly ősszel közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális beruházásokra és a belső fogyasztás ösztönzésére. Az ipari termelés javulása és a belső hitelezés gyors növekedése arra vall, hogy a kormányzati segítség kezdi éreztetni hatását. Kínában a kormány legalább 8 százalékos növekedést tart szükségesnek a társadalmi feszültséggel fenyegető, 20 milliósra növekedett munkanélküliség enyhítéséhez. Ezt az ütemet a kínai miniszterelnök márciusban meg is ígérte, bár hozzátette, hogy "nagy nehézségek árán" teljesíthető. A fejlett országok pedig a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

Pénteken a kínai állami tervbizottság elnökhelyettese pekingi sajtóértekezletén megerősítette, hogy a kormány folytatja a gazdaság támogatását. Kína gazdaságának felgyógyulását most főleg a kormány támogató költségvetési politikája gyorsítja, az állami beruházásoknak kulcsszerepük van a gazdaság javulásában, és erre ezentúl is szükség lesz a magánberuházások és a fogyasztás föllendítése érdekében, mivel a javulás lendülete még nem stabil, és a külső környezet rossz - mondta a politikus.