Vágólapra másolva!
Már az év első felében tizenkétszer akkora deficitet halmozott fel az Egészségbiztosítási Alap, mint amennyi a költségvetési törvényből időarányosan következik. A járulékcsökkentés miatt a második fél év során még nagyobb deficit halmozódhat fel - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A költségvetési törvényben 8,9 milliárd forintos éves hiány szerepel a tb-alapoknál, ez a szám azonban a kormányzati előrejelzésekben fokozatosan 157,1 milliárdra emelkedett. Ebből a két alap már július végére "összehozott" egy 133,8 milliárd forintos deficitet - ennek az lehet az oka, hogy a bevételek terén az előző évhez képest 80 milliárd forintos mínusz, a kiadásoknál közel 75 milliárdos plusz mutatkozik.

A szigorítások pénzügyi hatásában még lehet bízni, elvégre idén elmarad a 13. havi nyugdíj második részletének, valamint a visszamenőleges hatályú nyugdíjemelésnek a kifizetése. Ugyanakkor a válság hatására jelentősen csökkennek a járulékbevételek, és az állami kasszából visz el komoly összegeket a járulékok 5 százalékpontos mérséklése is.