Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban bedőlt bankok száma a hétvégén már elérte a 81-et, de a pénzügyi piacokra mért hatásokat csökkentheti, hogy egyre több csődbe jutott intézetet vásárolhatnak meg külföldi befektetők.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Sokan próbálkoztak eddig külföldről felvásárolni tönkrement amerikai bankot, de az első akinek sikerült a spanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA volt. A Texasban működő Guaranty Bankot pénteken záratta be az amerikai felügyelet és akkor mozdultak rá a spanyolok, akiknek egy banki részlegük már jelen volt az országban.

A felvásárlás egyben áldás és átok az amerikaiaknak. Csökkenti a terhet, ami a Federal Deposit Insurance Corp-ra helyeződik, mint biztosító, de ugyanakkor Barry Taff jogász szerint az amerikai jogban járatlan tulajdonosok kezébe kerülhet pár pénzintézet, ami aggodalmat kelthet - írta meg a Wall Street Journal.

A kételyek ellenére mások is érdeklődnek egy hasonló piaci megjelenés iránt. A francia BNP Paribas, a kandadai Toronto-Dominion Bank, és a holland Radobank Group of Utrecht, már jelen van a piacon alvállalkozásain keresztül, akárcsak a Bank of Tokyo-Mitsubishi.