Óriásit nyertek a tőzsdén az USA jelzálogcégei

Vágólapra másolva!
A jelzáloghitelek háttérgarantálásával foglalkozó két amerikai vállalat, a Fannie Mae és a Freddie Mac hatalmas nyereséggel zárta a hétfői kereskedési napot. A fontosabb tőzsdeindexek vegyesen zártak, de alig mozdultak az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A többé-kevésbé állami érdekeltségű Fannie Mae hétfőn rövid ideig 50 százalékkal is növelni tudta árfolyamát a Wall Streeten, aztán később 41,67 százalékos pluszra ment vissza.

A hasonló tevékenységet végző Freddie Mac jelzálogcég - amely szintén állami ellenőrzés alatt áll - 30 százalékot ugrott a tőzsdén, aztán 18,5 százalékos pluszra állt vissza.

A két jelzálogfinanszírozással foglalkozó cég árfolyamai azért nőttek, mert a gazdasági fellendülés esélyét egyre nagyobbnak ítélik a befektetők. A két részvény harmadik napja folyamatosan növelte értékét.

Ami a fontosabb tőzsdeindexeket illeti, a Dow Jones 0,03 százalékkal, alig növelte értékét hétfőn, és 9509 ponton zárt. A technológiai index, a NAsdaq -0,14 százalékon végzett, 2018 pontra zsugorodott. Az S&P 500-as 0,06 százalékkal esett, a legszélesebb merítésű mutató 1026 pontra mérséklődött.