A jó hangulat árad szét Tokióból

Vágólapra másolva!
Hétfőn jelentős emelkedéssel zárt a tokiói értéktőzsde a világ tőzsdéin tapasztalható általános jó hangulat közepette. A múlt heti kedvező európai és amerikai makroadatok láttán, illetve a Fed elnöke, Ben Bernanke kijelentése alapján - miszerint rövid távon jók a növekedés visszatértének kilátásai világszerte - erősödik a remény, hogy az Egyesült Államok gazdasága tényleg növekedésnek indul.
Vágólapra másolva!

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 10.581,05 ponton zárt, 3,4 százalékos, 342,85 pontos emelkedéssel. Elsősorban az exportra termelő vállalatok - élen a Canonnal - papírjai erősödtek.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 1,94 százalékkal, a sanghaji összetett mutató 0,60 százalékkal, a szöuli Kospi 1,98 százalékkal emelkedett.

Az ázsiai hírek hatására Európában is erős kezdést várnak a brókerek arra számítva, hogy a londoni FTSE 100 1,5 százalékkal, a frankfurti DAX 30 0,7 százalékkal, a párizsi CAC 40 1 százalékkal emelkedik nyitáskor. Pénteken a három mutató 1,98-3,6 százalék közötti nyereséggel fejezte be a kereskedést.

Amerikában is felfelé mutattak a határidős indexek kora reggel: a Nasdaq 0,46 százalékos, a DJIA 0,55 százalékos, az S&P 0,48 százalékos emelkedést jelzett hétfőn reggel, miután pénteken mindhárom mutató jelentős nyereséggel végzett. A gazdasági kilátások javulásának hatására az olaj ára is emelkedett, kora reggel az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 74,69 dollár volt.