Pocsék eredményt közölt az Opel-kérő orosz bank

Vágólapra másolva!
A legnagyobb orosz kereskedelmi bank, az állami ellenőrzésű Sberbank - amely jelenleg kanadai-orosz konzorcium tagjaként pályázik a német Opel autógyár megszerzésére - több mint 90 százalékos profitcsökkenésről számolt be hétfőn.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az első félévben a Sberbank adózott eredmény 5,3 milliárd rubel volt, 92 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévi 66,6 milliárdnál, közölték a bankban orosz könyvviteli szabvány (RAS) szerint.

A közleményben megerősítették, hogy továbbra is nyereséges idei évre számítanak. A profit nagy zuhanását az okozta, hogy a hitelkockázati tartalékolást 181,16 milliárd rubelre növelték az egy évvel korábbi 18,77 milliárdhoz képest.

Az üzemi eredmény tartalékolás előtt 34,1 százalékkal nőtt. A nettó kamatbevétel - a kamatkülönbözet - 46 százalékkal 215,9 milliárd rubelre emelkedett, a nettó jutalékbevétel 10 százalékkal 63,3 milliárd rubelre gyarapodott, a sajátszámlás ügyletek nettó bevétele11 százalékkal 2,74 milliárd rubelre csökkent. A betétállomány 6,8 százalékkal 3,335 billió rubelre nőtt.

A Sberbank tőkemegfelelési mutatója 22,7 százalék volt az első félév végén, a bank hétfői közleménye szerint.

A Sberbank mérlegfőösszege az orosz kereskedelmi bankok összesített mérlegfőösszegének körülbelül egynegyedét, saját tőkéjének körülbelül egyharmadát teszi ki. Az első félév végén A Sberbanknál volt az oroszországi lakossági betéteknek több mint a fele, és kint lévő hitelei az orosz hitelpiac mintegy 31 százalékát tették ki, szintén a bank saját adatai szerint.

Az 1841-ben alapított Sberbankot 1996 óta a moszkvai tőzsdén jegyzik, részvényeinek 57,6 százaléka a szavazatok 60,3 százalékával az orosz központi bank tulajdonában van.