Vágólapra másolva!
Újra fellángolni látszik a vita a vezető banki alkalmazottak fizetésen kívüli extra juttatásaik kapcsán. Nicolas Sarkozy francia elnök erősen próbálkozik, hogy korlátok közé szorítsa a franci bankárok bónuszait, de nagy problémát jelent, hogy a G20 országokban nem mindenki követné példáját, így a francia pénzintézetek hátrányba kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Hiába volt a kezdeti nekibuzdulás, mégsem megy olyan könnyen egy közös szabályozás elfogadása a G20 országoknak, amikben a bankárok és a pénzügyi szektorban dolgozok juttatásait egységesítenék. A közvélemény korábban egyértelműen szigorúbb fellépést várt a kormányoktól, de ahogy beindul a gazdaság a bankoknak újra egyre nagyobb fizetéseket kell majd ajánlaniuk, hogy magukhoz édesgessék a legjobb szakembereket.

Ezek alapján feleslegesen töri magát sok politikus. Nicolas Sarkozy francia elnök azért találkozik a BNP Paribas és a Societe Generale bankokkal, hogy önmérsékletre öntse őket, de kérdés mennyi komoly indokot fog tudni felsorakoztatni.

Problémákkal küzd Alistair Darling angol pénzügyminiszter is. Saját maga fontolgat törvénymódosítást, miután parlamenti társai jelentősen felhígították azt a szabályozási tervezetet, amivel a pénzintézeteknek lehetett volna jobban a körmére nézni. Pedig a honatyák is tudják, hogy az angolok közül nyolc emberből tíz a mostani regulákat túl elnézőnek tartja.

Közben az Atlanti-óceán túlpartján Kenneth Freinbergnek, Barack Obama elnök tanácsadójának, is 60 nap alatt kell tervezet benyújtani, hogy mi legyen azoknak a bankoknak a vezetőivel, akiknek munkahelyeik állami segítségben részesültek - írta meg a Bloomberg.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a megoldás nemzetközi összefogást fog igényelni, mivel senki se akar hátrányos helyzetbe kerülni. Eric Woerth így nyilatkozott a közelgő újabb G20 csúcs és a bónuszok kapcsán: "Nagy ülés lesz. Az összes nemzetközi banknak szabályozni kell majd juttatásait. Ehhez példát kell mutatnunk. Franciaország nem mutathat egyedül utat a G20 országoknak, várva hogy majd hátha követik."