Lekapcsolnák a brit fájlcserélőket

Vágólapra másolva!
A brit kormányzat jelentősen szigorítaná a szerzői jogi törvényeket a szigetországban, az illegális filmek és zenék megosztásán ért felhasználókat a jövőben lekapcsolnák a világhálóról.
Vágólapra másolva!

Egy néhány hónapja kiadott kormányzati tanulmányban Lord Carter kommunikációért felelős miniszter úgy nyilatkozott, az illegálisan letöltő felhasználókat először levélben kellene figyelmeztetni tevékenységük jogsértő mivoltára. Ha pedig ennek nyomán nem csökken számottevően (legalább hetven százalékkal ) a kalózkodás a szigetországban, technikai korlátozásokat is bevezetnének: például lelassítanák a renitens felhasználók eléréseinek letöltési sebességét.

A héten ennél drákóibb szankciók bevezetésének tervét jelentették be: ennek keretében a figyelmeztetés után is tovább kalózkodó felhasználók kapcsolatát ideiglenesen bontanák, bár például e-kormányzati és hasonló közérdekű online szolgáltatásokat ekkor is elérhetnének számítógépükről. A szigorúbb fellépésre a kormányzat szerint azért van szükség, mert a szerzőijog-sértések jelenlegi helyzete nem enged késlekedést. A Broadband Expert online magazin úgy tudja, nem csak teljesen bonthatják a netkapcsolatokat, de a tervezet szerint akár 15 millió forintnak megfelelő bírságot is kiróhatnának a hatóságok az illegális letöltőkre a szigetországban akkor, ha elfogadják az új törvényjavaslatot. Franciaországban hasonló lépésekkel kísérelték meg visszaszorítani az internetes kalózkodást, ám az ottani törvénytervezetet végül alkotmányellenesnek találta a nemzetgyűlés, és átdolgozásra visszaküldte a parlamentnek.