PM: nem sérti az alkotmányt a vagyonadó

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium sajtóközleményében részletesen reagált Szabó Máté országgyűlési biztos felvetéseire, aki aggályait fejezte ki a vagyonadó esetleges alkotmánysértő mivolta miatt. A tárcának viszont egyértelműen az az álláspontja, hogy a parlament által megalkotott törvény, eleget tesz az alaptörvény által támasztott követelményeknek.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az egyes nagyértékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény előkészítését széles szakértői egyeztetés előzte meg. Az egyeztetés során a Pénzügyminisztérium (PM) nagy figyelmet fordított arra, hogy a jogszabály minden tekintetben megfeleljen az alkotmányossági követelményeknek.

Mint a szöveg írja: "A vagyonadóztatás az adórendszerben már évtizedek óta létező, megfelelően meghatározott és a gyakorlatban is jól alkalmazható fogalmakon és jogintézményeken alapul, így bevezetése semmiféle jogbizonytalanságot nem szülhet."

A forgalmi értéken alapuló adóalap meghatározás intézménye a PM szerint nem új. A forgalmi érték megállapítását évtizedek óta több adójogszabály is előírja, például az illetékek terén. Alaptalan a félelem a szűk időkorlátoktól is "hiszen a jogszabály 2009. első félévében megszületett, és első alkalommal csupán 2010. folyamán kell alkalmazni."

Külön felhívja rá a közlemény a figyelmet, hogy az aktív keresők a teljes adóváltozások eredményeként (aminek a vagyonadó csak egy része), különös tekintettel a jövedelemadó változásokra, nagyobb arányú adócsökkentésben részesülnek, mint amilyen többletterhet a vagyonadó eredményez. Ez alól csak a legmagasabb jövedelműek képeznek kivételt.

A PM hangsúlyozta, hogy a teljes jogszabályi környezetben értékelve nem tehető olyan megállapítás, mely szerint ez az adónem bármely adóalanyt aránytalan teherrel sújthatna. Összességében pedig csak a teljes jogszabályi környezetet figyelembe véve szabadna értelmezni a törvényt, hiszen e nélkül az elemzések téves következtetésre jutnak.