Rózsaszín és kék felhők az űrben - látványos fotó egy csillagbölcsőről

Vágólapra másolva!
Látványos felvételt készítettek a Trifid-ködről az Európai Déli Obszervatóriumból. A köd területén csillagbölcsődék sűrű felhői és újszülött égitestek sugárzásától izzó gázok keverednek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) 2,2 méter átmérőjű, a chilei La Sillán telepített távcsövével új felvételeket készítettek a Trifid-ködről (M20), amely a Sagittarius (Nyilas) csillagképben található. A tőlünk 5500 fényévre lévő objektum már kisebb távcsővel is könnyen megpillantható megfelelően sötét egű helyről. A ködösséget elsőként Charles Messier azonosította 1764-ben, a benne lévő jellegzetes X-alakú sötét osztásra John Herschel figyelt fel 60 évvel később.

A ködösség és a hozzá kapcsolódó égitestek egy fiatal csillagkeletkezési régiót képviselnek, ahol napjainkban is születnek az égitestek. Az objektum kékes színű része visszavert csillagfénytől kapja árnyalatát. Itt a csillagközi térben lebegő porszemek verik vissza a forró, kékesfehér színű égitestek sugárzását.

ForrA!s: ESO, La Silla

A La Sillán lévő 2,2 méteres távcső felvétele a Trifid-ködről (ESO, La Silla)

A rózsaszínes-vöröses árnyalatú, lejjebb mutatkozó részen ellenben a felhevített gáz maga bocsátja ki a sugárzást. Itt a forró hidrogén-, emellett kisebb részben az izzó neonatomok emissziója felel a látványos árnyalatért. A kép alsó felén megfigyelhető, sötét X-et formázó alakzatban pedig sűrű és ezért átlátszatlan anyagfelhők találhatók, amelyeken nem hatol keresztül a csillagfény. Az ezek belsejében lévő zsugorodó és hűvös anyagcsomókban jelenleg is születnek égitestek.

A fenti felvétel legalsó részén, a rózsaszín területen felfelé nyúló alakzatok is azonosíthatók, amelyeket a sötét X alakzat mögött, a köd centrumában lévő forró óriáscsillag sugárzása formált. Egy ilyen képződmény látható részletesebben a Hubble-űrtávcső nagyobb felbontású képén (lent), amelynek felületéről a közeli csillag erős sugárzása párologtatja el az anyagot. További felvételek a ködösségről az ESO sajtóközleményében tekinthetők meg.

ForrA!s: ESO, La Silla

A Hubble-űrtávcső korábbi felvétele a Trifid-köd egy kiebb részletéről (NASA, ESA, STcI)

Animáció a Trifid-köd térségéről (ESO)