Vágólapra másolva!
Az AXA Banknak 455 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt 2009 első félévében, szemben az előző év azonos időszakának 1,6 milliárd forintos nyereségével - közölte a bank pénteken.
Vágólapra másolva!

A hitelintézet a magyar számviteli szabályok alapján készült, nem auditált féléves jelentése szerint 323 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta 2009 első félévét, ez 13,3 százalékos bővülést jelent a 2008. év végi 285 milliárd forintos szinthez képest.

A veszteséget a bank a céltartalékok növelésével magyarázza, amire a hitelportfólió minőségének romlása miatt kényszerültek.

Az AXA Bank ügyfelekkel szembeni teljes követelésállománya a 2008. év végi 244,9 milliárd forintról 12,7 százalékos növekedés mellett 275,1 milliárd forintra emelkedett 2009 első félévének végére, a teljes betétállomány ez idő alatt 30,3 milliárd forintról, 26 százalékkal 38,2 milliárd forintra bővült.

A bank az év első hat hónapjában 13,4 milliárd forint kamatbevételt ért el, szemben tavalyi első félévben elért 7,5 milliárd forinttal.

A betéti- és hiteloldalon elért jelentős állománynövekedés a közlemény szerint azzal magyarázható, hogy a stabil nemzetközi háttér folyamatosan megfelelő forrásellátottságot biztosított, így az AXA-nál az ügyfelek továbbra is változatlan feltételek mellett vehetnek igénybe deviza- és forintalapú lakossági jelzáloghiteleket is.

A bank az AXA Csoport globális banki stratégiájának megfelelően 2009. január 1-jétől az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepeként működik.

Az AXA csoport magyarországi vállalatai az AXA Bankon kívül az AXA Biztosító Zrt., az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, az AXA Önkéntes Egészségpénztár, a Premium Magánnyugdíjpénztár, az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. és az AXA Szolgáltató Kft.