Nem maguktól robbantak fel az iPhone-ok

Vágólapra másolva!
Bár Franciaroszágban már tíz olyan esetről számoltak be, mely során az Apple mobiltelefonja felrobbant, a gyártó szerint a hibajelenségek nem magukól, hanem külső beavatkozás hatására jelentkeztek.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint az Apple közölte, hogy a megvizsgált készülékek egyértelműen nem lítium-ion akkumulátorok túlmelegedése miatt robbantak fel, bár a korábbi sajtóhírek ezt valószínűsítették. Az amerikai gyártó vizsgálatai szerint a problémás készülékek képernyőjét minden esetben külső fizikai behatás, ütés érte, és ez okozta a robbanásukat.

Az elmúlt hetekben tíz francia iPhone-tulajdonos jelentette be, hogy mobilja képernyője érthetetlen okból felrobbant vagy összetört. Ezek közül egy augusztus közepén történt eset azért kavart vihart, mert egy kamasz állítólag akkor szenvedett szemsérülést, amikor okostelefonja felrobbant. Ugyanakkor ebben a konkrét esetben a károsult fél a szemsérülést okozó készüléket mindeddig nem volt hajlandó az Apple szakértőinek rendelkezésére bocsátani, ezért nem tudták tisztázni, mi okozta a balesetet.

Az iPhone-ból az Apple eddig világszerte 26 millió darabot értékesített, s a BBC szerint a franciaországi esetekhez hasonló problémákról számoltak be brit, holland és svéd felhasználók is. Ugyanakkor az Apple közölte, hogy a legújabb, 3G S nevű modell eesetében még nem regisztráltak olyan esetet, amelyben minden kétséget kizáróan bebizonyosodott volna, hogy az akkumulátor melegedett túl, és a problémás esetek száma is csupán egyszámjegyű.

Ugyanakkor egy francia felhasználó, Frank Benoiton az AP hírügynökségnek elmondta, feleségének készüléket biztosan nem érte ütés, amikor a titkárnőként dolgozó asszony iPhone-jának képernyője berepedezett, az üveg egy darabja pedig a szemében landolt.