2009 ősze a tévében: rekordév után visszafogottság

Vágólapra másolva!
Fábry tényleg beül Vágó székébe szeptember közepétől, utóbbi viszont hétfőtől a TV2-n jelentkezik egy új kvízzel. A Viasat3 sorozatokban és valóságshow-kban hisz, az MTV pedig sportol és igyekszik óvatosan költeni. A gazdasági válság érződik a magyar tévécsatornáknál is, visszaesett a saját gyártású műsorok száma.
Vágólapra másolva!

RTL Klub: nem könnyű a rekordév után

A csatornán lesz újra Csillag születik, a Benkő feleséget keres című reality pedig a Győzike utáni mérhetetlen űrt igyekszik tartalommal megtölteni. Tény, hogy lesz Legyen Ön is Milliomos Fábry Sándorral és ismert vendégekkel, de nem napi rendszerben. Az új műsorok közül ez startol el elsőnek, de az [origo] udvarias érdeklődésére Fábry menten zárkózott és indokolatlanul mogorva lett, így arrogáns hozzáállása miatt legfeljebb találgatni lehet, kik lesznek az első adásban. Megújul Cookyval a Kész átverés, és új epizódokkal jön a Vacsoracsata az RTL-en. Az első héten augusztus 31-től a 10. születésnapját ünneplő Heti hetes szereplői adják egymásnak a fakanalat.

"A kieső bevételek miatt a költségeinket csökkentjük, és ez a programming költségvetést is érinti. Ugyanakkor a nézők nem fogják ezt érezni, mert a színes minőségi műsorkínálatról nem mondtunk le. Nem érdemes a tavalyi évhez hasonlítani a költségeket, hiszen 2008 kereskedelmileg rekordév volt, és a Celeb vagyok, ments ki innen! pedig igen költséges produkció volt" - válaszolta kérdésünkre Rényi Ádám. A kommunikációs igazgató is jelezte, hogy a reklámpiac a gazdasági válság hatására jelentősen csökkent tavaly ősz óta, az RTL Klub kereskedelmi bevételei is kárát látják ennek. "Most kevesebb pénzből kell azonos minőségű ételt főznünk. Ez komoly kihívás. Emellett az elmúlt időszakban tovább javult a középmezőny teljesítménye, így ősszel egyre komolyabb harcot kell folytatnunk azért, hogy a nyáron sokfelé vándorolt nézőket visszaszerezzük, és ismét az RTL Klub képernyője elé ültessük" - tette hozzá. Rényi szerint a 2009-2010-es tévés idényben tovább nő a saját gyártású műsorok szerepe, az egyedi tartalmak felértékelődnek. A televízió szerepe megmarad, de új platformokat kell elfoglalnia ahhoz, hogy erős maradjon, véli.

TV2: celebek mindenütt

"A csatorna visszafogottabb a saját gyártású műsorok tekintetében, mint tavaly. Akkor hét, most három saját gyártású műsor indul, de ez törvényszerű, hiszen gazdasági válság van. A Bajnokok Ligája pedig kiemelt fontosságú" - válaszolta kérdésünkre Magyar Rita, a TV2 szóvivője, aki konkrét összegekről nem kívánt beszélni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bejutott a BL-be a DVSC, örül a TV2, a Digisport

A Bajnokok Ligája meccsei mellett mindenképp meg kell említeni Vágó István új vetélkedőjét, a 25 milliós fődíjat ígérő Párbaj-t, mely hétfőn indul. A rutinos tévés a Sebestyén Balázst egyre inkább favorizáló RTL Klubtól igazolt a konkurenciához, ott saját ötleteit nem tudta megvalósítani. A TV2-nél sem egyelőre, de legalább napi kvízt, vetélkedőt kapott.

A Hal a tortán egyfajta pótlása lesz a Celebműszak. A főzős show celebekkel győzte le anno még a Vacsoracsatá-t, így a TV2-nél azóta hisznek abban, hogy félsiker, ha ismert médiaszemélyiség ügyködik a képernyőn. Erre a hipotézisre nem csak a Celebműszak a bizonyíték, hanem a Sztárral szemben című show is. Előbbiben médiaszemélyiségeket helyeznek új helyzetbe, új munkakörbe (Ganxsta mentősként próbálkozik, Balázs Klári állatkerti gondozó lesz, Szőke András pedig egy üzletlánc boltjában bohóckodik), utóbbiban pedig olimpikonokkal, sportolókkal, vagy hangsúlyozottan sportos celebekkel mérkőznek meg civilek, kötélhúzásban, terepkerékpárral és számos, egyéb módon. A show-t Till Attila vezeti majd, késő ősszel, többet erről itt olvashat.

Új sorozatok is lesznek persze, filmek mellett. A szériák közül a Harper's Island ígéretes, legalábbis annak, aki olvasta, és akinek tetszett Agatha Cristie Tíz kicsi néger című krimije, ugyanis a sorozat egy szigeten játszódik, hol sorra tűnnek el, halnak meg a szereplők.

MTV: se Beugró, se Tűzvonalban

A közszolgálati csatorna is kevesebb pénzből gazdálkodik, mint tavaly, és ennek olyan műsorok látják kárát, mint a Beugró és a Tűzvonalban. Mint korábban megírtuk, a kritika és a diplomás tévézők által igencsak kedvelt, de kétségtelen, hogy rekordnézettséget nem szállító improvizációs műsorra nem ad több pénzt a Magyar Televízió, az ismétléseket vetítő Comedy Central pedig nem jelzett eddig. Legvalószínűbb, hogy a Cool tévé lehet a Beugró harmadik hazája, de a Tűzvonalban egy évre biztosan leáll.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Átok, Bánsági Ildikóval, Pálfi Katalinnal

A Magyar Televízió számára készül jelenleg az Átok című négyrészes minisorozat, melyet rendezőként a legutóbbi filmszemle fődíjasa, Mátyássy Áron jegyez, a főszerepben pedig Bánsági Ildikót láthatjuk majd. A tizennyolc forgatási napból egyre mi is ellátogattunk: sikerült mindkét művészt megszólaltatnunk, sőt egy másik szereplővel, Pálfi Katalinnal és a széria producerével, Fodor Gergellyel is váltottunk pár szót. Erről bővebben itt olvashat.

Háromszor ötven perces minisorozat lesz a Géniusz, az alkimista című magyar misztikus krimi, melynek rendezője és forgatókönyvírója a Tűzvonalban két alkotója, Soós Péter és Fonyódi Tibor, producere Rosta Mária. A szereplők közt van Tenki Réka, Simon Boglárka, Erdélyi Tímea, Alföldi Róbert, László Zsolt, Feke Pál, Stohl András. A Da Vinci-kód-dal való összehasonlítással semmi problémája nincs a gyártóknak, vállalják, hogy azon a vonalon haladnak, hiszen van rá igény. Ha tartja a tempót a stáb, akkor decemberben (mikor hagyományosan sokat ülnek a tévé előtt) kerülhet az MTV-re. Bővebben itt írtunk róla.

Viasat3: két új valóságshow

A Viasat3 megvásárolta a How to Look Good Naked (Meztelenül is szép vagyok) című reality licencét, és ősszel műsorra tűzi a magyar változatot. A műsor célja, hogy az önbizalomhiánnyal küszködő nőknek bebizonyítsa: a szépség belülről fakad, és fizikai beavatkozás, így plasztikai sebész segítsége nélkül is képesek megszépülni saját maguk és a környezetük számára is. Az átváltozós realityk hosszú sorába illeszthető, de azáltal, hogy nem használ sebészkést, szilikont, valamivel humánusabb több társánál. 2006-ban adta először a brit Channel 4, a kínai apától, angol anyától származó tévés személyiség, stylist, Gok Wan közreműködésével.

Ősszel indul még egy valóságshow a csatornán, ebben az ország legjobb, amatőr séfjét keresi a Viasat. A reality nem saját koncepció, a BBC-n indult közel húsz éve, Masterchef címmel.