Bukás Sanghajban, süllyedés Tokióban

Vágólapra másolva!
Az ázsiai tőzsdéken eladói nyomás alakult ki hétfőn, a sanghaji index nagyot zuhant. Az elemzők szerint a fontosabb európai részvénypiacokon is rossz hangulatra lehet számítani, kivéve Londont, ahol zárva lesz a börze.
Vágólapra másolva!

A tokiói értéktőzsde irányadó indexe, a Nikkei hétfőn kezdetben emelkedett tizenegy havi csúcsot döntött az ellenzék vasárnapi választási győzelmének és az ipari javuló teljesítményének örömére, de utána a pénteki záróértéke alá esett, és ott is maradt, mert az erősödő jen és a kínai részvénypiac nagy visszaesése elrontotta a befektetők kedvét.

Végül a Nikkei 0,4 százalékkal 10 492 pontra gyengült, ami 18,4 százalékkal haladja meg az év elején feljegyzett értéket. A tokiói tőzsdezáráskor a hongkongi értéktőzsde vezető indexe, a Hang Seng mutatója 1,8, a szöuli Kospi és az indiai Mumbai Sensitive 1-1, a sanghaji mutató pedig tetemes, közel 6 százalékos mínusznál tartott. A kínai piac azért esett, mert a vállalati eredmények nem igazolták a korábbi részvénydrágulást, valamint az új kibocsátások miatt túl nagy lett az értékpapír-kínálat, és a befektetők gyanakodnak, hogy a kínai kormányzat előbb-utóbb elkezdi visszavonni a gazdaságösztönző intézkedéseket, és megszigorítja a hitelezést.

Helyi értékforgalmazók szerint Európában negatív hangulatra lehet számítani. A frankfurti értéktőzsde indexe, a DAX-30 harmincöt pont körüli visszalépéssel, a párizsi CAC-40 húsz pont körüli veszteséggel kezdhet hétfőn. A londoni értéktőzsde zárva lesz, országos munkaszüneti nap miatt.