Novemberben nyit a bécsi gáztőzsde

Vágólapra másolva!
Novemberben indul a földgáztőzsde Bécsben - jelentette be szerdán az osztrák olaj- és gázipari konszern egy sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Közép-Európai Gáztározó (Central European Gas Hub, CEGH) révén Ausztria jelenleg is az orosz földgáz egyik elosztópontja, a kereskedelmi platformot most továbbfejlesztik tőzsdévé - nyilatkozta sajtóbeszámolók szerint újságíróknak Werner Auli, az OMV földgáz üzletágának vezetője az Alpbachi Fórum keretében. A tervek szerint először csak azonnali ügyleteket lehet majd kötni a tőzsdén, majd néhány hónappal később határidős ügyleteket is.

Az OMV, a Gazprom és a bécsi tőzsdét működtető Wiener Börse tavaly novemberben írt alá megállapodást a baumgarteni CEGH közép-európai gáztőzsdévé fejlesztéséről és bővítéséről.

Walter Boltz, az osztrák állami energiafelügyelet aggályosnak tartja, hogy a leendő tőzsdén monopolisztikus lesz a kínálat. "Ha a földgáz nyolcvan százaléka Oroszországból érkezik, a Gazprom célzott túl- és alulkínálattal befolyásolhatja az árakat" - mondta. Werner Auli erre azzal válaszolt: a tőzsde működőképességét a vásárlók fogják megítélni.

Az üzletágvezető a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy nem tart valószínűnek egy újabb orosz-ukrán gázvitát. Az OMV szerint a legutóbbi, januári gázválság megmutatta, hogy a földgázipar maga is meg tudja oldani a problémát.

Boltz szerint a gázvita egyik tanulsága az, hogy a vezetékeket technikailag alkalmassá kell tenni arra, hogy szükség esetén a jelenlegi szállítási iránnyal ellentétes irányban is szállíthassanak bennük földgázt.