Magához tért a forint és a tőzsde, maradt az eurókamat - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Csütörtökön erősödött a forint, és magához tért a szerdán nagy pofont kapó budapesti tőzsdeindex is. Maradt az eurókamat, megcsappant a német menedzserek fizetése, kiderült, hogy a kft-törzstőkének nem lesz minimuma, és az újbudai képvislő-testület nem adta áldását a Kopaszi-gát üzemeltetésének átvételére. Pénteken kezdődik a G20-csoport pénzügyminiszteri csúcsa. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken veszi kezdetét a világ vezető hatalmait tömörítő G20-as országcsoport csúcstalálkozója, a rendezvényen a jegybankárok és a pénzügyminiszterek vesznek részt, a cél pedig a szeptember végi kormányfői csúcs előkészítése. A találkozónak könnyen lehet árfolyamhatása, főleg, ha szóba kerülnek a válságkezelés lezárására koncentráló "kilépési stratégiák".

A világ 20 leggazdagabb államát tömörítő G20-csoportnak kötelező érvényű szabályokat kell hoznia a banki magatartás megregulázása érdekében - fejtette ki Grown Brown brit kormányfő, Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár.

A pénteki jelentések közül kiemelkedik a svájci inflációs szám közzététele, délután pedig a kanadai munkaerőaci adatokra és az átfogó amerikai munkaerőiaci adatokra (munkanélküliségi ráta, nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, átlagos órabérek stb.) érdemes figyelni.

Erősödött a forint és a BUX

Kevéssel 18 óra előtt egy euróért 274,30 forintot kellett adni, szemben a kora délelőtti 275-276 forint körüli árfolyammal. Az EKB kamatdöntése után gyorsan 273 forintig ment le a jegyzés, de innen visszapattant az árfolyam.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 471,90 pontos, 2,57 százalékos emelkedéssel, 18 821,29 ponton zárt csütörtökön.

Emelkedéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde vezető indexei négy napi folyamatos gyengülést követően, miután a vártnál jobb augusztusi kiskereskedelmi adatok megerősítették a gazdasági kilábalásba vetett reményeket.

Az újbudai polgármester a csütörtöki ülésen végül csak arra kapott felhatalmazást, hogy gazdaságossági számításokat végeztessen a Kopaszi-gét üzemeltetésének átvételéről. Az üzemeltetés évi 200 millió forintos kiadást biztosan jelentene a kerületnek, miközben a bevételek egyelőre csak papíron léteznek.

Maradt az eurókamat, gyengült az euró

Jean-Claude Trichet, az EKB-elnöke a kamatszint tartásáról döntő ülést követő sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a jelenlegi irányadó ráta megfelelő. Míg a gazdasági visszaesés lassan véget ér, a kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is magas.

A K&H Csoport 13,5 milliárd forint adózás előtti, illetve 8,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első félévben, ami 51,6, illetve 54,2 százalékkal marad el a tavaly első félévitől - jelentette be csütörtökön Marko Voljc vezérigazgató.

A gazdasági válság miatt megcsappant tavaly a német csúcsvezetők javadalmazása is.

Az idei GDP-arányos szlovák államháztartási hiány 6,29 százalék lehet. Ez háromszorosa az eredetileg tervezettnek - mondta csütörtökön a szlovák pénzügyminiszter.

Egy friss felmérés szerint a bankok sokkal inkább cselekszenek a saját érdekükben, és kevésbé tartják szem előtt az ügyfelekét.

Egyre több az importált élelmiszer

Az utóbbi években jelentősen emelkedett az import élelmiszerek aránya Magyarországon; amely mára a szakértői becslések szerint meghaladja a 30 százalékot - áll az Agrármonitor legfrissebb számának összegzésében.

Bíróságon kell védekeznie a Morgan Stanley, a Moody's Investors Service, valamint a Standard & Poor's hitelminősítőknek egy kereskedelmi bankkal és egy helyhatósággal szemben a jelzáloghitel-válságban játszott szerpük miatt. A vád csalás.

A könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaság (k-kft.) törzstőkéjének nem lesz kötelező minimuma - olvasható a gazdasági társasági törvény erről szóló módosító javaslata az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján.

Bajnai recesszióban is ragaszkodna az adótörvényhez és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre kedvezményes kulcsú legyen a távhő áfája. Idénre 6,7 százalékos visszaesést jósol, ami a jövő évivel összeadódva már 7,5 százalékos lesz - így 2010-re 0,8 százalékos zsugorodásra számít. Stabilan, a válságból kikerülve, megerősödve adja majd át a kormány az országot utódjának - jelentette ki a kormányfő.

Egy friss elemzés szerint a Dallas Cowboys a legértékesebb amerikaifutball-csapat, utána következik a Washington Redskins és a New England Patriots.