45 nap alatt szoktatják le a netfüggőket

Vágólapra másolva!
ReSTART néven kezdte meg működését júliusban az első olyan amerikai klinika, amely kifejezetten internetfüggők kezelésére szakosodott. Egy terápia 45 napig tart, és nagyjából két és félmillió forintnak megfelelő összeget kell fizetni érte.
Vágólapra másolva!

A ReSTART nevű intézmény Redmond közelében található, ahol a Microsoft központja is elhelyezkedik, és egyaránt kezelnek benne videojátékok, sms-küldés, a Facebook közösségi oldal, az eBay aukciós szájt, vagy éppen a Twitter mikroblog-szolgáltatás használatának rabjává vált embereket - olvasható az AP hírügynökség riportjában.

Hilarie Cash, a központ vezetője az AP-nek elmondta, korábban a technológiai szolgáltatások függőit korábban járóbetegként kezelték, nem volt olyan intézmény, ahova küldhették volna őket. A klinika terapeutája szerint komolyan kell venni az internetfüggést, amely állásvesztéshez, házasságok tönkremeneteléhez vezethez, az sms megszállottai közlekedési balesetet okozhatnak, egyes betegek pedig a végkimerültségig videojátékoznak. Egy másik szakértő szerint az internetfüggés gyakran más mentális betegség, például depresszió vagy szorongás meglétét jelzi, érzéseik elől a világhálóra menekülnek az emberek.

Az öt holdon elterülő, kerttel övezett amerikai központ 30 mérföldre fekszik Seattle-től, és egyszerre hat pácienst tudnak fogadni. Az AP riporterének látogatásakor azonban csupán a klinika eddigi egyetlen betege, a 19 éves Ben Alexander tartózkodott ott, aki a World of Warcraft című internetes játék függőjévé vált, napi 16-17 órát töltött az online világban.Ennek hatására az egyetemről is kirúgták, noha korábban jó jegyeket szerzett és biológusnak készült.

Saját bevallása szerint a high-tech-függés ugyanolyan káros lehet, mint az alkohol vagy a drogok. A fiú a terápiás foglalkozások mellett a klinikán maga is házimunkát végez, a kertben is dolgozik, és sokat kirándul. Elmondása szerint többet nem akar játszani a World of Warcrafttal - olvasható a riportban.

Miután az Amerikai Pszichiátriai Társaság nem ismeri el az internetfüggést különálló betegségként, ezért a kezelések költségét általában nem fedezi a társadalombiztosítást. Dél-Koreában, Tajvanon és Kínában számos internetfüggés-kezelő központ működik, bár az utóbbi országban ezek némelyike inkább kiképzőtáborként működik, nemrég be is zártak egyet, miután munkatársai halálra vertek egy tinédzser fiút.