Oszkó: Nem kell újabb IMF-hitel

Vágólapra másolva!
Magyarország nem fog új hitelkeretet kérni a Nemzetközi Valutaalaptól, inkább a már meglévő keret felhasználási határidejét bővítené - mondta Oszkó Péter, pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Oszkó elmondta, hogy a költségvetés hiányát a hazai kötvénykibocsátások fedezni tudják és a hiánycél is a megengedett 3,9 százalékon belül marad 2009-ben és 3,8 százalékon belül 2010-ben. Ezek teljesítését Magyarország "alapvető érdekének" nevezte.

Az ország első volt az uniós tagok közül, amely az IMF-hez fordult likviditási nehézségei miatt. A pénzügyi válság kirobbanásakor a kötvényekkel történő piaci alapú finanszírozás lehetetlenné vált a hitelszűke és a befektetők ország iránti bizalmatlansága miatt.

A kormány azóta csökkentette a finanszírozási igényt, elősegítette a befektetők bizalmának visszanyerését és újraindította a kötvénykibocsátást, hogy függetlenítse az országot a külső segélyektől - elemez a Bloomberg.

A már meglévő hitelkeretet Oszkó fontosnak, hasznosnak és extra biztonságot adónak nevezte, míg elmondta: "Magyarországnak nincs szüksége új IMF-hitelre." A jelenleg futó megállapodás 2010 márciusában jár le, addig lehet igénybe venni a Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank hiteleit a 20 milliárd eurós kereten belül.

Szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra a tárgyalások eredményét, amelyek a magyar igények vizsgálatáról szólnak. A kormány képes finanszírozni a költségvetést hazai forrásokból, így az eddig felvett 14 milliárd euró után nem lesz szükség a következő, szeptemberi részletre. Oszkó emellett újabb nemzetközi kötvényaukciót is előrevetített.

A pénzügyminiszter szerint a sikeres kötvénykibocsátások lehetővé tették, hogy az IMF-vel már csak a keret felhasználási határidejéről kelljen tárgyalni. Az októberi leállás után áprilisban kezdte meg újra a kötvénykibocsátást az Állami Adósságkezelő Központ. Júliusban pedig euróban jegyzett kötvényeket is forgalomba hoztak, amely túljegyzése igen pozitív hatással volt a befektetői bizalomra.