Gyakrabban esnek autók és házak a Földre

Vágólapra másolva!
Az autó és ház nagyságú kozmikus testek körülbelül tízszer gyakoribbak a Föld környezetében, mint azt eddig becsülték - állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A meglepő következtetést korábbi légköri megfigyelések alapján vonták le. 1960-72 között egy műszerhálózat úgynevezett alacsonyfrekvenciás hanghullámokra vadászott a Föld atmoszférájában, amelyek felszín alatti atomrobbantások jelei is lehetnek. Az adatokat most újraelemezték a University of Western Ontario kutatói.

A 13 éves adatsorban olyan hullámokat is azonosítottak, amelyek a légkörbe belépő nagyobb kozmikus testek miatt alakultak ki. Egy-egy ilyen test több ezer kilométert is haladhat az atmoszférában, mielőtt megsemmisül.

A legkisebb megfigyelt test belépése annyi energiát szabadított fel, mint amennyi 1700 tonnányi TNT felrobbanásakor keletkezik, míg a legnagyobbé körülbelül egymillió tonna TNT robbanásával volt egyenértékű. Adataik alapján a kutatók úgy becsülik, hogy a TNT-egyenérték szempontjából minden évben egy 11-12 kilotonnás (11-12 ezer tonnás) test érkezik a légkörbe, és körülbelül 15 évente egy egy megatonnás (egymillió tonnás). A robbanások adataiból a belépő testek 5-20 méter átmérőjűek lehetnek.

Ezek az értékek körülbelül 10-szer nagyobbak, mint a jelenlegi távcsöves megfigyelések alapján készült becslések. A tanulmány egy rangos geofizikai szaklap (Journal of Geophysical Research-Planets) következő számában jelenik meg.

Ekkora testek általában nem érik el a felszínt. A 2008 októberében Szudán felett felrobbant test is néhány méteres lehetett. Nagyságrendileg százévente (vagy valamivel ritkábban) várható egy olyan esemény, amikor 40-60 méteres égitesttel találkozunk. Ez vagy eléri a Föld felszínét, vagy már olyan alacsonyan robban fel, hogy a lökéshulláma erős pusztítást végezhet.