Balaton: 270 munkáltatóból 241 szabálytalan

Vágólapra másolva!
A 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szabálytalanságok 578 személyt érintettek az ellenőrzött 747 munkavállalóból. Balatonberény és Balatonszabadi között elsősorban a vendéglátást, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat ellenőrizték a felügyelők, de vizsgálták a helyzetet az építőipari, mezőgazdasági, feldolgozóipari munkahelyeken és a vagyonvédelmi cégeknél is.

Jellemző volt a fekete foglalkoztatás - ez a szabálytalanság 102 munkáltatónál 251 munkavállalót érintett -, a munkaidő valamint a pihenőidő szabályainak megsértése, továbbá a munkabérre, bérpótlékra vonatkozó szabályok megszegése, illetve az alkalmi munkavállalói könyv hiányos kitöltése, kezelése és a munkaidő-nyilvántartás hiánya.

Az OMMF közlése szerint 161 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, 47 esetben éltek a felügyelők a kötelezés lehetőségével, illetve 34 alkalommal figyelemfelhívással.

A felügyelők azt tapasztalták, hogy általában együttműködtek a munkáltatók, azonban két-három esetben atrocitásokkal, a munkájukat nehezítő rendkívüli eseménnyel is szembe kellett nézniük.

Az OMMF értékelése szerint a balatoni munkaügyi ellenőrzések eredményei is alátámasztják, hogy a gazdasági válság hatásai nem csupán a munkahelyek számának csökkenésében, hanem a munkakörülmények romlásában, a munkavállalók garanciális jogainak egyre gyakoribb megsértésében is tetten érhetőek.

A gazdasági válság hatásaként értékelhető az a regionális összefüggés is, miszerint azokban a térségekben, ahol nőtt a regisztrált álláskeresők száma, ott nőtt a szabálytalanságokban érintett munkavállalók száma is. Az Észak-magyarországi Régióban 2009 első félévében 16 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők, és 41 százalékkal a fekete foglalkoztatáson ért munkavállalók száma 2008 hasonló időszakához képest - közölte az OMMF.