Vágólapra másolva!
Bilbaóban megkezdődött a kétfordulós, négy résztvevős Grand Slam-döntő. A Corus-tornán győztes ukrán Szergej Karjakin, a linaresi első orosz Alekszandr Griscsuk, a szófiai nyertes spanyol Alekszej Shirov mellett a világranglistán harmadik örmény Levon Aronjan kapott meghívást. Az első fordulóban sikeres házielemzéssel Griscsuk meglepte Aronjant és remek győzelmet aratott. Karjakin és Shirov szicíliai védelmű partijában lépésismétléses remi született. A tornán a győzelemért 3 pont jár, a remiért 1, döntetlent nem lehet ajánlani.

Tavaly óriási érdeklődés kísérte az első Grand Slam-döntőt, amely a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov fölényes győzelmével fejeződött be.

A bruttó 400 ezer eurós díjalapból Topalov 150 ezret kapott, remek eredményének köszönhetően 2008. október 1-től vezeti a világranglistát. Ehhez kellett az indiai világbajnok Viswanathan Anand betlizése is, nyeretlenül lett utolsó a hatfős mezőnyben. A győzelemért 3, a remiért 1 pont járt.

A Grand Slam-döntő végeredménye:
1.Veszelin Topalov 17 pont
2-3. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 13
4. Vaszilij Ivancsuk 12
5. Tejmur Radzsabov 10
6. Viswanathan Anand 8

A klasszikus pontozás alapján a végeredmény:
1.Veszelin Topalov 6,5 pont
2-4. Levon Aronjan, Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen 5
5.Tejmur Rdzsabov 4,5
6. Viswanathan Anand 4

A gazdasági válság nem kímélte az idei döntőt. A verseny megálmodója, egyik főszervezője, Topalov menedzsere, Szilvio Danajlov a lecsökkentett díjalap miatt nem engedte indulni versenyzőjét. A világbajnok-jelötséget már kiharcolt Levon Aronjan helyettesíti Topalovot. A Corus-torna győztese, Szergej Karjakin, a linaresi első Alekszandr Griscsuk, a szófiai nyertes Alekszej Shirov saját jogon játszik, a várakozással ellentétben nem egészítették ki a mezőnyt még 2 résztvevővel.

A tornát a Plaza Nuevón felállított üvegkalitkában játsszák le, a járókelők is megtekinthetik a küzdelmeket, eligazodásukat kommentárok is segítik. majd. Nem a megszokott a gondolkodási idő, 90 perc az első 40 lépésre, majd 60 perc a játszma befejezéséig, de 10 másodperc extraidővel.
Remekül rajtolt Alekszandr Griscsuk.

Az orosz nagymester a hagyományos moszkvai villámverseny megnyerésével "melegített" a viadalra. Az első játéknapon megnyitáselméleti szempontból is értékes győzelmet aratott Aronjannal szemben. Az örmény sakkozó világossal és sötéttel is a félszláv védelem nagy specialistájának számít, de ezúttal Griscsuk meglepte őt a 15. lépésben hozott újítással.

Aronjan minőséget áldozott, a folytatásban azonban pontatlankodott, s ezt világos kihasználta. Jól csoportosította át haderejét, a bástyák döntő erővel avatkoztak a küzdelembe. A szicíliai védelem sárkány-változatában csapott össze Szergej Karjakin és Alekszej Shirov. A spanyol nagymester jól felkészült a partira, gyalogáldozata nyitotta a vonalakat, elegendő ellenjátékhoz jutott. Karjakin nem látott jobb megoldást, mint a lépésismétléses remit.

Az első forduló eredményei:
Szergej Karjakin (ukrán, 2722) - Alekszej Shirov (spanyol, 2730) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) - Levon Aronjan (örmény, 2773) 1 - 0 (Félszláv védelem, 52)

A 2. forduló párosítása:
Aronjan - Karjakin
Griscsuk - Shirov