Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő második fordulójában az orosz Alekszandr Griscsuk világossal legyőzte a spanyol Alekszej Shirovot. Remek technikával nyerte meg az érdekes végjátékot, kettős győzelemmel áll az élen. Első fordulóbeli veresége után gyorsan javított az örmény Levon Aronjan. Az ukrán Szergej Karjakin árván hagyott királya nem menekülhetett a világos bástyák és a futó össztüze elől.

A linaresi szuperverseny győztese, az orosz Alekszandr Griscsuk kettős győzelemmel használta ki kedvező sorsolását, mindkét világos játszmáját megnyerte. Az örmény Levon Aronjan ellen jól kezelte a bonyodalmakat, a spanyol Alekszej Shirovval szemben remek technikáját csillogtatta meg. A sorozatos cserék után világosnak vezérszárnyi gyalogtöbblete keletkezett, és a szófia első Shirov kisebb pontatlanságait megbüntette. Griscsuk királya betört a sötét állásba, Shirov két gyalogért leáldozta huszárját, de nem menekülhetett meg a vereségtől. Griscsuk királya időben érkezett a királyszárnyra, és ez eldöntötte a parti sorsát.

A megnyitás után úgy tűnt, hogy nincs baja az ukrán Szergej Karjakinnak. Az örmény Levon Aronjan a 16. lépésben újított egy régen oly divatos változatban. Futópárja ellensúlyozta a gyalogszerkezeti gyengeségeket. Karjakin bástyájával elkalandozott, királya védtelen maradt a világos haderő össztüzével szemben.

A 2. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2773) - Szergej Karjakin (ukrán, 2722) 1-0 (Nimzoindiai védelem, 30)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) - Alekszej Shirov (spanyol, 2730) 1-0 (Vezércsel, 52)

A verseny állása:
1. Alekszandr Griscsuk 6 pont
2. Levon Aronjan 3
3-4. Alekszej Shirov és Szergej Karjakin 1

A klasszikus pontozás szerint:
1.Alekszandr Griscsuk 2 pont
2. Levon Aronjan 1
3-4. Alekszej Shirov és Szergej Karjakin 0,5

A 3. forduló párosítása:
Karjakin - Griscsuk
Shirov - Aronjan