Steve Jobs visszatért és új iPodokat hozott

Vágólapra másolva!
Az Apple alapító-vezérigazgatója több hónapos távollét után ismét színpadra lépett a cég őszi termékbemutatóján. Forradalmi újdonságot nem jelentett be, de ahogyan az várható volt, valóban lett kamerás iPod és feltalálták a letölthető CD-borítót.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs nem afféle extra meglepetésként, hanem az est házigazdájaként lépett színpadra San Franciscóban, az Apple zenei újdonságait bemutatni hivatott "It's only rock and roll" című rendezvényén. A cég a névhez illően egy kis Rolling Stones-muzsikával nyitotta a műsort, majd a színpadra lépett Jobs, akit percekig tartó álló ovációval fogadott a közönség.

Az AP és más helyszíni beszámolók tanúsága szerint az Apple-vezér továbbra sincs túl jó bőrben: Jobs még mindig nagyon vékony, és a hangja is valamivel gyengébb, kicsit reszelősebb volt, mint az megszokott. Az Apple alapító-vezérigazgatója a San Francisco-i vásárközpont színpadán közölte először nyilvánosan, hogy májátültetésen esett át. A közönség azt is megtudhatta tőle, hogy egy húszéves, autóbalesetben elhunyt donor máját kapta meg. Amellett, hogy megköszönte rajongói támogatását, Jobs arra bíztatott mindenkit, ajánlják fel szerveiket, mondván, ilyesfajta nagylelkűség nélkül most ő sem lehetett volna itt.

ForrA!s: [origo]
Megnyugodhatnak a rajongók: Jobs visszatért

Jobs tavaly október óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt. Az Apple-vezér január elején jelentette be, hogy megromlott egészségi állapota miatt távol marad a cég rendezvényeitől. Akkor arra hivatkozott, hogy hormonháztartásának zavarai miatt fogyott le feltűnően, miközben a sajtó azon spekulált, hogy mindez pár évvel korábbi hasnyálmirigy-rákjának következménye lehet. Jobs nem sokkal ez után a cég vezetését is másnak adta át, majd kiderült, májátültetést hajtottak végre rajta, és csak júniusban tért vissza a cég élére.

Itt a rádiós, kamerás iPod

A pletykák szerint Jobs azóta is a cég tábla-PC-jén dolgozik a legnagyobb titokban, azonban, mint az előzetesen várható volt, még nem mutatták be. Az Apple viszont előállt egy sor olyan újítással, amelyeket korábban megjósolt a szaksajtó a kiszivárgott információk alapján.

Talán a legjelentősebb újdonság, hogy az iPod Nano zeneljátszó új trükköket tanult. Az új Nanók nem csak szebbek lettek, fényesesebb színekkel, hanem már videofelvétel készítésére is alkalmasak beépített kamerájuk segítségével VGA-felbontásban, hanggal együtt, amit a készülékekre került külső hangszórókon vissza is lehet hallgatni. A filmvelvevős iPodot, ahogyan azt sokan jósolták, az Apple a legnépszerűbb kompakt videokamera, a Flip ellenfelének szánja a piacon, legalábbis ez derült ki a bemutatóból, ahol a két készülék méreteit hasonlították össze.

ForrA!s: [origo]
Színesebb és videósabb a Nano

A Nano kijelzője 2 hüvelykesről 2,2 hüvelykesre nőtt, és az Apple régi hiányosságot pótolt azzal, hogy FM-rádió is került bele, de egy trükkel: a készüléken megállítható az adás. A zenelejátszó hangfelvevőt is kapott, felolvassa a zeneszámok címeit (VoiceOver funkció), és lépésszámlálója is van. A modellt 8 és 16 gigabájtos változatban lehet majd kapni, 150 illetve 180 dolláros áron (körülbelül 28 ezer, illetve 33,5 ezer forint).

Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem a gyártó nagyobb, iPod Touch modellje kapott kamerát, igaz, napvilágot láttak olyan információk is, miszerint az érintős zenelejátszókkal műszaki problémák voltak - ha ez igaz, egy lehetséges magyarázat a késlekedésre. A iPhone OS-t futtató érintőképernyős készülékekre látványos játékokat mutatott be cég, többek között FPS-jellegű lövöldözős játékokat és a Madden NFL sportszimulátort is, vagyis a cég tovább erősíti a mobil és a Touch pozícióját, mint mobil játékgépét. A keynote-on az is elhangzott: az Apple készülékeire már több mint 22 ezer játékszoftver tölthető le, többszöröse annak, ami a hagyományos hordozható játékgépekre, például a PSP-re, vagy a Nintendo DS-re.

Újra feltalálták a zenei albumot

Az iPod Touch és az iPhone új szoftvert is kapott, a 3.1.1-es verzió már az OpenGL grafikus szabványt is támogatja, és az App Store-os szoftverválogatást már ebben is a Genius nevű ajánlórendszer. Maga az iTunes kliens is megújult, kicsit szebb felhasználói felületet kapott, és könnyebben lehet benne rendezgetni a letöltött zenéket és alkalmazásokat. Az Apple valóban megújítja a letölthető albumokat a zenekiadók nyomására, akik ezzel szeretnének még több komplett összeállítást letölteni. Az iTunes LP-nek nevezett új formátum képekkel, interaktív anyagokkal kiegészített virtuális lemezborítót takar, és hasonló extrákat a letölthető filmekhez is adnak majd.

A hardveres újítások nem értek véget az iPod Nanóval: az Apple legkisebb lejátszójából, az előző újításkor a kezelőgombjaitól megfosztott Shuffle-ból az eddigi fekete és szürke mellett kék, zöld és rózsaszín is lesz. A legkisebb lejátszóból a 2 gigás 60, a 4 gigás változat 80 dollárba kerül majd, és kiadtak egy limitált, 4 gigabájtos, rozsdamentes acél változatot is 100 dollárért. (Jelenleg a hazai forgalmazók weboldalán csupán a 4 gigabájtos modell ára szerepel, ez bruttó 25 ezer forint.) Az Apple új, a Shuffle kezeléséhez szükséges távvezérlő gombokkal ellátott fülhallgatókat is ígért a bemutató közönségének.

ForrA!s: [origo]
Kisebb már tényleg nem lehet a Shuffle

Ami a nagyobb iPodokat illeti, az iPod Touchból immár lesz 64 gigabájtos változat is 400 dolláros áron, az eddig is létező 32 gigás modell ára 300 dollár, a 8 gigásé pedig a korábbinál jóval olcsóbb, 200 dollár lesz Amerikában. (Idehaza ezek a készülékek jóval drágábban, 70, 90, illetve 120 ezer forintos bruttó áron kerülnek majd forgalomba.) A várakozásokkal ellentétben az iPod Classic modell nem szűnik meg, és az ára is változatlan, 250 dollár marad (idehaza 80 ezer forint), viszont 120 gigabájt helyett már 160 gigabájtos merevlemezzel szerelik majd. Az Apple új lejátszói 1-2 héten belül érkezhetnek meg a hazai üzletekbe.