Fokozódhat a világ olajétvágya

Vágólapra másolva!
A korábban becsültnél mérsékeltebben csökkent a világ olajkereslete az idén, jövőre pedig a világgazdasági stabilizálódással párhuzamosan egyre több olajra lesz szükség - derül ki az International Energy Agency (IEA) legfrisebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az IEA számításai szerint a világ olajfelhasználása napi 84,4 millió hordó lesz az idén, 2,2 százalékkal kevesebb mint 2008-ban, vagyis a visszaesés mérsékeltebb lesz a korábban jelzett 2,7 százaléknál.

Jövőre közel 85 millió hordós felhasználással számol a prognózis, ami félmillió hordóval haladja meg a korábbi előrejelzésénél, ez 1,5 százalékos növekedésnek felel meg az idei felhasználásra vonatkozü becséshez képest.

"Egyre több jel mutat arra, hogy a globális gazdasági helyzet a stabilizáció felé halad" - vélik az IEA szakemberei, egyúttal hangsúlyozzák: az OECD országokban az év hátralévő részében még gyenge keresletre kell számítani. Az IEA felhívja egyben a figyelmet arra is, hogy nem zárható ki egy "kettős recesszió", azaz a "W"-t formáló recesszió bekövetkezésének veszélye sem, ami meghiúsíthatná az olajkereslet jövő évi növekedését.