Blankfein is elítéli a túlzó bónuszokat

Vágólapra másolva!
Érthető és jogos - ezt mondta a sokak számára csillagászatinak tűnő banki bónuszokról a Goldman Sachs vezére.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs Group első embere, Lloyd Blankfein elsimerte, hogy a banki fizetésekkel és kompenzációkkal kapcsolatos felháborodás érthető és jogos volt, a több éves, garantált bónuszok rendszerét pedig be kellene tiltani. A bankvezér egy konferencián fejtette ki a fentieket.

A banki fizetések szabályozása mind a bankárokat, mind a banki szakértőket, mind pedig a kormányzatokat megosztja. Állami szinten Franciaország és Németország limitálná a banki bónuszok nagyságát, de a fejlett országok többségében egyelőre nagy az ellenállás egy ilyen lépéssel kapcsolatban. A G20 országcsoport szeptember végén, Pittsburgh-ben tárgyal majd a kérdésről.

Egyre ragadósabb ezzel együtt a francia és német példa: szerdán a holland bankszövetség jelentette be, hogy olyan magatartási kódexet fogadott el, amely korlátok közé szorítja a bónuszokat. Hollandiában január 1-től a bónuszok nem haladhatják meg az igazgatósági tagok esetében az éves bér nagyságát, és csak abban az esetben járnak majd, ha a "hosszú távú célkitűzések" is teljesülnek.

A tavaly 1,1 milllió dolláros bónuszt felveveő Blankfein szerint a több évre garantált bónuszok rosszat tesznek a szektornak és a pénzügyi rendszer egészének is.