Hongkong a világ spamfőrvárosa

Vágólapra másolva!
Becslések szerint Hongkongban mintegy négyezer, egyebek mellett spameket terjesztő "zombigépekből" álló hálózat működik, melyeket gazdáik a pornótól az ékszerekig a legkülönbözőbb dolgok vásárlására buzdító kéretlen üzenetek terjesztésére használnak.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket fejlesztő MessageLabs cég éves jelentése szerint a kínai fennhatóság alatt álló városban az elküldött e-mail üzenetek 81,3 százaléka volt spam a múlt évben, amely a kéretlen levelek fővárosává teszi Hongkongot - sehol másutt nem vándorol ennyi internetes levélszemét a világban.

Ráadásul a helyzet nem javul, hanem éppenséggel rosszabbodni látszik, az idei augusztusi adatok ugyanis a spamek részarányának 93,4 százalékos növekedéséről számolnak be. Az AFP hírügynökség által megkérdezett szakértő szerint a város sajátos karaktere, és a régióban elért pénzügyi, valamint kereskedelmi központi szerepe a spammerek kedvelt célpontjává teszi Hongkongot.

A kéretlen levelek virtuális zombihálózatokból indulnak útjukra, melyek olyan vírusokkal, férgekkel fertőzött PC-kből állnak, melyek tulajdonosainak valószínűleg tudomása sincs arról, hogy komputerét távirányítással mások is használják. A spamek terjesztése évene dollármilliókban mérhető károkat okoz minden évben.

Mindez annak ellenére van így, hogy 2007 végén szigorú szabályozást vezettek be a marketingcélú levelek terjesztésére vonatkozóan, melynek keretében a küldőknek mindenképpen biztosítaniuk kell leiratkozási lehetőséget bármely listáról 10 napon belül, és csak akkor küldhetnek ilyen üzeneteket, ha a valós e-mail cím mellett a felhasználó regisztrálja náluk postacímét, telefonszámát és nevét is. A szabályokat megsértő társaságokat akár egymillió hongkongi dollárra (vagyis mintegy 24 millió forintnak megfelelő összegre) is büntethetik, ám erre eddig még nem volt precedens, a helyi hatóságok több mint 13 ezer panasz nyomán mindössze 89 figyelmeztető levelet küldtek ki a társaságoknak.