Vágólapra másolva!
Újabb vereségével nagyon nehéz helyzetbe került az argentin válogatott a dél-amerikai vb-selejtezőben. Messiék két fordulóval a zárás előtt a csak pótselejtezőt érő ötödik helyen állnak. A gyenge szereplés még a szövetségi kapitány, Diego Maradona népszerűségét is kikezdte, ami korábban elképzelhetetlen volt Argentínában.

Maradona tavaly októberi kinevezése euforikus hangulatott teremtett Argentínában, elvégre nincs (vagy legalábbis akkor még nem volt) nála népszerűbb ember az országban. A közvélemény biztosra vette, hogy a világbajnoki selejtezők során olykor bukdácsoló válogatott a világ valaha volt legjobb futballistájának vezérletével díszlépésben jut majd ki Dél-Afrikába, hiszen kell-e annál nagyobb motiváció a futballisták számára, hogy egy igazi idol az edzőjük? Az sem számított, hogy az új szövetségi kapitány edzői tapasztalata szinte a nullával egyenlő, és alkalmasint Maradona sem gondolt bele abba, hogy a válogatott kispadján könnyen lerombolhatja saját mítoszát.

Amikor Maradonát kinevezték, a válogatott tíz forduló után a harmadik, vagyis továbbjutó helyen állt a vb-selejtezőkön, és legutolsó öt mérkőzésén nem szenvedett vereséget. Az előző kapitány Alfio Basile volt, aki Juan Román Riquelmére építette a csapatot, amiért rengeteg kritikát kapott, Maradona így már azzal is sokak elismerését kivívta, hogy kihagyta a Boca Juniors karmesterét a keretből.

Alighanem ez volt az egyetlen döntés, aminél még maga mellett tudhatta a közvéleményt (bár a Boca híveinek ez már akkor elfogadhatatlan volt, tüntettek is egykori játéksuk ellen), de azóta szinte nem volt olyan húzása, amiért ne kritizálták volna.

A csapat a barátságos mérkőzéseken nem szerepelt rosszul, hiszen idegenben legyőzte Franciaországot és Oroszországot, a tétmeccseken azonban kudarcot kudarcra halmozott. Az argentinok hat vb-selejtezőt játszottak Maradona irányításával, és ebből négyet elveszítettek. Legyőzni csak Kolumbiát és Venezuelát sikerült hazai pályán, viszont Bolíviában kifejezetten kínos, 6-1-es vereséget szenvedett a csapat, amit csak részben lehet a magaslati levegőre fogni - Maradona ugyanis szinte mindent elrontott, amit csak lehetséges.

Egészen elképesztő adat például, hogy tíz mérkőzésre 64 futballistát hívott be a keretbe (48-an közülük pályára is léptek), ami még akkor is magas szám, ha figyelembe vesszük, hogy a Panama elleni barátságos találkozón csak az otthon szereplő játékosokat vette figyelembe.

Különösen a védelmen látszik a stabilitás hiánya: míg az első tíz selejtezőn, Basile irányítása alatt a csapat csak hét gólt kapott, Maradonával a kispadon hat meccsen tizenkettőt. A Brazília elleni hazai találkozón az újonc Sebastián Domínguez és a háromszoros válogatott Nicolás Otamendi szerepelt a védelem tengelyében, Paraguay ellen pedig egy újonc kapus, Sergio Romero védett. A 48 pályára lépett játékos között nincs ott a Basile által figyelembe vett Fabricio Coloccini, a sérüléséből felépült Walter Samuel, Ezequiel Garay, Gonzalo Rodríguez vagy Estebán Cambiasso, akiket Maradona mellőzött.

Mano Negra: Santa Maradona

Kifejezetten ragaszkodott viszont a hazai bajnokságban szereplőkhöz, mintha kényszeresen bizonyítani szeretné, hogy az Argentínában futballozók is vannak olyan jók, mint a légiósok.

Paraguay ellen már egészen extrém összeállításban játszottak: Maradona becserélte azt a Martín Palermót, aki az 1999-es Copa América óta nem játszott a válogatottban, illetve a 36 éves Rolando Schiavit is, aki így a válogatott történetének legidősebb újonca lett. Míg Palermo beállhatott, addig az Olympique Lyon csapatában gólerősen futballozó Lisandro López a kispadról nézte végig a csapat szenvedését.

"Utolsó csepp véremig fogok küzdeni azért, hogy Argentína kijusson a vb-re. Nem érdekelnek a kritikák, összeírhatnak mindenfélét, még akár egy tévéshow-t is csinálhatnak. Nem félek a kritikától, senkitől nem félek, csak teszem a dolgom. Megvan a csapatom, és megyünk előre" - nyilatkozta Maradona a Paraguay elleni vereség után, hozzátéve, hogy 15 éves kora óta támadja a sajtó, és most, 48 évesen ugyanúgy állja a rohamokat.

Annyit elismert, hogy néhány játékosát le kell hordania, és hogy a csapatnak önkritikusan kell szemlélnie önmagát, hogy kiderítse, mi történt az utolsó két meccsen.

A legnagyobb példányszámú argentin napilap, a Clarín szerint "a válogatott megint csalódást okozott, és már nem tartja sorsát saját kezében, hogy egyenes ágon jusson ki a vb-re. Újra egy ötlettelen csapatot láttunk." A clarin.com szavazásán 52 ezer voks után a szavazók 70 százaléka úgy véli, hogy Maradona a hibás, sőt, az egyetlen, akinek felelnie kell.

A Nación még erősebben fogalmaz, a cikk címe szerint ez volt az "az este, melyen Argentína még a történelmét is elvesztette", a csapat teljesítményét pedig riasztónak minősítette a tudósító.

A Cancha Llena a Vészhelyzet! címmel jelent meg, a lap szerint "Argentína veszélyes játékot űz jövőjével".

A Gráfico szakírója SOS című elemzésében kiemeli, Maradona kinevezésekor ismertetett elve ("Mascherano és tíz másik") éppen a brazilok és a paraguayiak ellen vallott kudarcot, a csapatkapitánynak megtett liverpooli középpályás gyenge játéka miatt.

Az Olé -10 című anyaga szerint nem csak Maradonával van baj, hanem a túlmenedzselt játékosokkal is. Egy másik cikkben három elvesztegetett évről írnak, hiszen a korábbi generáció nagy egyéniségeinek, a veterán Ayalának és Crespónak a válogatottból való visszavonulása után sokan azt gondolták, hogy jönnek majd a fiatalok. Ehhez képest a Maradona-érában eddig Javier Zanetti és Gabriel Heinze játszott a legtöbbször, de Juan Sebastián Verón, valamint a most meghívott Rolando Schiavi és Martín Palermo is lassan a 40. életévéhez közelít.



Maradona taktikailag sem számít képzettnek, sokszor úgy tűnik, mintha csak annyit mondott volna a játékosoknak: menjetek ki a pályára, és győzzetek! Az 1978-as világbajnok csapat tagja, Jorge Olguín éppen emiatt kritizálta Maradonát: "A focit lehet jól, átlagosan és rosszul is játszani, de a legfontosabb, hogy legyen valamilyen elképzelés, stílus, egy konkrét ötlet. Maradonánál éppen ez hiányzik, nem tudom, hogy mi a koncepciója." Hasonlóan vélekedett az egykori világklasszis paraguayi kapus, José Luis Chilavert is: "Hiányzik az egyensúly és az egység, a válogatott nem csapatként játszik. Nem látom, hogy lenne bármiféle határozott szisztéma az együttesnél."

Maradona általában 4-4-2-es felállásban szerepeltette a válogatottat, igaz, kipróbálta a 3-4-3-at is, de az utóbbi rendszerben a három alacsony támadó - Messi, Agüero és Carlos Tévez - játszott, miközben a szakértők szerint szükség lenne egy klasszikus középcsatárra is. Ezt a szerepkört Diego Milito vagy Lisandro López tölthetné be.

Maradonának még két meccse van arra, hogy a fényes játékoskarrier után ne az kerüljön a neve mellé: ő volt a szövetségi kapitány, akinek irányítása alatt a világ legjobbjának tartott Messivel sem jutott ki a vébére az argentin válogatott.

A selejtezőcsoport állása:

1. Brazília1696132-933
2. Paraguay1693422-1330
3. Chile1683527-2027
4. Ecuador1665521-2323
5. Argentína1664620-1922
6. Uruguay1656526-1821
7. Venezuela1663722-2721
8. Kolumbia1655610-1420
9. Bolívia16331020-3412
10. Peru1624109-3210

A hátralévő mérkőzések menetrendje:
2009. október 10.:
Ecuador - Uruguay
Argentína - Peru
Bolívia - Brazília
Kolumbia - Chile
Venezuela - Paraguay

2009. október 14.:
Brazília - Venezuela
Paraguay - Kolumbia
Chile - Ecuador
Peru - Bolívia
Uruguay - Argentína

A csoportból az első négy együttes szerez automatikusan vb-indulási jogot, míg az ötödik külön párharcot vív a CONCACAF-zóna negyedikjével (vélhetően Costa Ricával vagy Hondurasszal). A kétszeres világbajnok argentinok továbbra is ötödikek, és 16 év elteltével kényszerülhetnek ismét pótselejtezőre.