Válsághíradó: erősödő forint, távozó bankszövetségi elnök

Vágólapra másolva!
Míg Magyarországon közelebbről nem részletezett okok miatt lemondott a bankszövetség elnöke, a tengerentúlon Barack Obama frontot nyitott az adófizetők pénzéből megmentett óriásbankok ellen. Javított növekedési prognózisán az Európai Bizottság, miközben Nicolas Sarkozy már megválna a túlhaladottnak gondolt GDP-mutatószámtól. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden számol be a KSH az ipari termelés júliusi adatairól, de a közvéleményt bizonyára ennél is jobban érdekli, hogy a bankszövetség várhatóan rábólint a pénzintézetek ügyfelekkel való bánásmódját is érintő banki magatartási kódexre.

Külföldön több, fontosnak tűnő statisztika is napvilágot lát, így Nagy-Britanniában az infláció, az Egyesült Államokban pedig a kiskereskedelmi forgalom augusztusi alakulásáról. Németországban az üzleti hangulatot tükröző ZEW-felmérés aktuális eredményeit hozzák nyilvánosságra.

Ez történt hétfőn

Az általa vezetett szervezetben uralkodó véleménykülönbségekre hivatkozva lemondott Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A forint erősödni tudott hétfőn: az eurót 272,74 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a délelőtti 274 forint feletti árfolyammal.

A BUX ugyanakkor 0,43 százalékos veszteséggel kezdte a hetet. A Mol-papírok drágultak, az OTP-részvények gyengültek.

Barack Obama amerikai elnök megregulázná az adófizetők pénzéből megmentett bankokat, azok pedig máris intenzíven lobbiznak a tervei ellen.

Idehaza ismét olcsóbbak lettek a zöldségek és gyümölcsök, a termelői árak szintje júliusban 15 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Moody's szerint Budapest továbbra is tartja az országéval azonos Baa1 adóskockázati minősítését, negatív kilátással.

Javított gazdasági prognózisán az Európai Bizottság, de összességében még mindig a GDP 4 százalékos csökkenését várja az idei évre.

Csak olyan támogatást engedélyez az EU az Opelnak, amely összhangban van az unió versenypolitikai és belső piaci szabályaival.

Kínai-amerikai kereskedelmi háború a láthatáron: Kína antidömping-eljárást indított egyes amerikai termékekkel szemben.

Nicolas Sarkozy francia államfő lecserélné a GDP-mutatót, amely helyett egyes közgazdászok szerint van már beszédesebb.

A válság dacára az országos átlag háromszorosát meghaladó fizetésemelést kaptak tavaly a legnagyobb brit tőzsdei vállalatok csúcsvezetői.