Vágólapra másolva!
Jövőre a várt 1,6 százaléknál nagyobb mértékben erősödhet az orosz gazdaság - vélte kedden Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Eközben a jelenlegi elnök, Dmitrij Medvegyev reformokat sürget országában.
Vágólapra másolva!

A kormányfő elmondta: egy évvel a válság kezdete után már a gazdaság élénkülésére utaló jelek tapasztalhatóak. Remények szerint 2010-ben kezdetét veszi a fokozatos gazdasági növekedés.

Az orosz gazdasági minisztérium azzal számol, hogy jövőre 1,6 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP). Vlagyimir Putyin szerint ez igen visszafogott, konzervatív álláspont. Ennél valószínűleg nagyobb növekedést mutat majd fel az orosz gazdaság - tette hozzá.

Az orosz GDP a második negyedévben 10,9 százalékkal maradt el tavalyi második negyedévitől. Az első negyedévben a GDP 9,8 százalékkal csökkent éves szinten.

Az orosz gazdaság nem kerülheti el a reformokat, Oroszország növekedési reményeit nem helyezheti kizárólag a nyersanyag-exportba, ez nem vezet sehová - mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden Moszkvában a Valdaj Klub tagjai előtt.

A Valdaj Klub Oroszországgal foglalkozó külföldi szakembereket, politológusokat, újságírókat tömörít. "Az üzletemberek sokasága semmit nem hoz létre, csak eladja a nyersanyagokat. Változtatni kell az üzleti modellen, a mentalitáson" - mondta az orosz elnök.

Az államfő élesen támadta a nagyon elterjedt korrupciót. "Oroszországot korrupt hivatalnokok vezetik, övék a hatalom" - mondta, s széles körű társadalmi és gazdasági reformokat sürgetett.

Medvegyev szerint Oroszország alapvető problémája a korrupció, de sajnos még nem létezik recept a felszámolására. Súlyos következményekkel jár azonban az államra nézve, ha nem lépnek fel ellene, s Oroszország örökre leragadhat a kevéssé hatékony gazdaság és a gyenge politikai rendszer sok évszázados hagyományánál. Medvegyev azt mondta, hogy nem adja fel a korrupció elleni harcot.

Az elnök úgy vélte, az orosz GDP a tervezett 1-2 százalékkal ellentétben 8,5 százalékkal csökken idén az előző évhez képest, de hozzátette: az elmúlt hónapban a GDP már 0,4-0,5 százalékkal nőtt.

Medvegyev hangsúlyozta: nincs kétsége afelől, hogy Vlagyimir Putyin kormánya meg tud birkózni a válsággal. Azt mondta, nincs kettőjük között nézeteltérés, jó kapcsolatot ápolnak egymással, de mindketten önállóan dolgoznak. Mindazonáltal egyetértenek abban, hogy új gazdaságot kell kiépíteni, különben a következő válság még komolyabban sújtja majd Oroszországot.

Medvegyev nem zárta ki, hogy indul a 2012-ben esedékes, következő elnökválasztáson. Cáfolta, hogy ezt majd Putyinnal közösen határoznák el, de úgy vélte, hogy felelős vezetőkként bizonyos kérdésekben egyeztetniük kell.

A külpolitika kérdéseit érintve az államfő Iránról és atomprogramjáról szólva elmondta: nem ért egyet azokkal, akik szerint nincs újdonság abban a teheráni válaszban, amelyet a napokban adtak át az iráni kérdéssel foglalkozó hatok csoportjának (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország). Az iráni választ alaposan tanulmányozni kell. Nem zárta ki a szankciók szigorításának lehetőségét, s bár a szankciók Medvegyev szerint soha nem túl hatékonyak, néha mégis szükségesek.

A Valdaj Klub tulajdonképpen évente tartott konferencia, amelyre az Oroszországgal, az orosz politikával foglalkozó vezető külföldi szakértőket, politológusokat, közgazdászokat, a kulturális-humanitárius szféra és néhány vezető sajtóorgánum képviselőit, továbbá ezek orosz kollégáit hívják meg. A Klub, amely elnevezését első helyszínéről kapta, az idén hatodszor ülésezett, s tagjai, mint minden évben, az idén is találkoztak Vlagyimir Putyinnal, aki jelenleg miniszterelnök.