A Skype atyjai perelik az eBay-t

Vágólapra másolva!
Szerzőijog-sértési pert indítottak a Skype internettelefonos szoftver alkotói a cégüket felvásárló eBay ellen, amely egyébként nemrég jelentette be, hogy megválik előbbi divíziójától.
Vágólapra másolva!

A Skype kifejlesztőinek - Janus Friis és Niklas Zennstrom - jelenlegi cége, a Joltid Ltd. egy kaliforniai kerületi bíróságon nyújtott be keresetet az internetes aukciósház ellen, amely még 2005 szeptemberében vásárolta fel a nettelefonos szoftveréről ismert Skype-ot 2,6 milliárd dollárért, a két alapító pedig 2007-ben lépett ki a cégből. Az eBay szeptember elején jelentette be, hogy megválna a Skype-tól, s azt 2 milliárd dollár körüli összegért magánbefektetőknek adná el a társaság 65 százalékát, de ez a per megakadályozhatja az ügyletet - írja az AFP.

A Joltid azzal vádolja a Skype-ot, hogy az megsértett egy olyan megállapodást, amely peer-to-peer technológiájú kritikus kommunikációs szolgáltatásokra vonatkozik. Ezt a megoldást az eBay tulajdonában lévő Skype a Joltid cégtől licencelte az online hívások irányításához. A Joltid az szeretné elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a Skype-nak a technológia használatát, emellett tetemes összegű kártérítést is követel, amely becslései szerint a jogsértések időtartama alapján akár napi 75 millió dollárt is elérhet. A Joltid céget a Skype fél évvel ezelőtt egy londoni bíróságon perelte be, ahol azt kívánták elérni, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a két cég közt létrejött licencmegállapodást. Az előbbi cég ekkor viszontkeresetében azt állította, hogy a Skype a Joltid technológiájának forráskódján alapuló megoldást értékesít partnerei számára jogtalanul - ebben az ügyben a következő meghallgatásra jövő júniusban kerül sor.