Vágólapra másolva!
A várt növekedés helyett csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban az elmúlt héten, az új lakásépítések száma pedig kilenchavi csúcsra emelkedett augusztusban. A phliadelphiai körzet feldolgozóipari indexe pedig rég nem látott magasságba emelkedett.
Vágólapra másolva!

A szeptember 12-vel végződött héten 545 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, 12 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban. A Reuters elemzői konszenzusa ötezer fős emelkedést valószínűsített. A segélykérők száma az utóbbi négy hét során már harmadszor csökkent. A kérelmezők számának alakulását a heti ingadozások kiszűrésével mutató négyhetes mozgóátlag is javult, 8750-nel 563 ezerre csökkent.

Egy másik, ugyancsak csütörtöki washingtoni kormányzati jelentés szerint augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal 598 ezerre emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ez 24,8 százalékkal több mint az ingatlanpiaci hanyatlás mélypontján, áprilisban regisztrált érték, és a legkedvezőbb adat tavaly november óta. Augusztusban emelkedett a beadott építési engedélyek száma is, amelyet gazdaságelemzők a közeljövőben várható folyamatok jelzéseként kezelnek.

A philadelphiai körzet feldolgozóipari indexe jóval a várakozások felett javult szeptember hónapban. A Philly Fed index az augusztusi 4,2 pontról 14,1 pontra emelkedett, ami egy év után az első pozitív irányú mozgást, illetve 2007 júliusa óta a legmagasabb értéket jelenti, miközben ennél mérsékeltebb, 8 pontra történő emelkedést vártak - írja a Quaestor brókercég elemzésében.

Az ingatlanszektor, a munkaerőpiac és a feldolgozóipar javulására utaló adatok alátámasztják Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének keddi kijelentését, amely szerint "nagy valószínűséggel véget ért" az amerikai gazdasági recesszió.