Kína is részt kap Chávezék olajmezőjéből

Vágólapra másolva!
Kína 16 milliárd dolláros beruházással fejleszti a venezuelai olajtermelést a következő három évben, közölte Hugo Chávez. A venezuelai államfő elmondta: a megállapodást októberben véglegesítik. Az együttműködésnek köszönhetően csökken az ország függősége az Egyesült Államoktól - mondta Chávez a Bloomberg hírszolgálat csütörtöki jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Egy héttel korábban a caracasi vezetés bejelentette: a Junin 6 nevű olajmező feltárására 20 milliárd dollárt fordítanak öt orosz partnerrel közösen. "Az Oroszországgal és Kínával kötött megállapodások révén összesen 36 milliárd dollár jut a termelés fejlesztésére" - mondta tévébeszédében Hugo Chávez.

Az Orinoco olajövezetben fekvő Junin 6-ból 53 milliárd hordó nyersolajat lehet kinyerni. A világ kőolajfogyasztása jelenleg napi 84 millió hordó a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)adatai szerint.

A térségben korábban a legnagyobb és a harmadik számú amerikai olajcég, az Exxon Mobil Corp. és a ConocoPhillips végzett termelést. 2007-ben Chávez távozásra kényszerítette az óriáscégeket és államosította helyi leányvállalataikat.

Az orosz partnerekkel - a Gazprommal, a Rosznyefttyel, a Lukoillal, a TNK-BP-vel és a Szurguttal - már megalapított, és az egyelőre meg nem nevezett kínai társakkal létrehozni tervezett közös vállalatokban a Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) állami olajtársaság vesz részt.

Az amerikaiak helyére kerülő orosz és kínai partnerekkel a tervek szerint napi 900 ezer hordó olajat termelnek majd az Orinoco övezetben.