Távolodik a kórházsztrájk

Vágólapra másolva!
Négy órás tárgyalás után sem tudott végleges megállapodásra jutni a kormány és a szakma a kórházfinanszírozás kérdéseiről. A bázisfinanszírozás életbe lép október 1-jétől, de a teljesítményelv is érvényre jut. A labda a szakmai szövetségeknél van, akiknek elő kell állniuk egy saját tervezettel.
Vágólapra másolva!

A kórházakat képviselő szövetségek és a kormány között nem jött létre végleges megállapodás, mert a szövetségeknek nem volt felhatalmazásuk eltérni a 25 milliárd forintos többletigénytől - derült ki a pénteki négy órás tanácskozás után. Eközben a kormányt képviselő Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint a rendszert mindenképp át kell alakítani. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke elismerte, hogy a többletforrások eléréséhez strukturális átalakítási terveket kell tenni.

A kormány mindenképp életbe lépteti a bázisfinanszírozás visszaállítását, amely az ágazati intézményeknek fix összeget juttatna. Emellett azonban a jelenlegi elv is megmaradna olyan formában, hogy egy minimális teljesítményhez kötnék a kifizetést. A jövő keddi következő egyeztetési tárgyalásra a kormány várja a szövetségek javaslatait tükröző tervezetet.

Az álláspontok közeledését jelzi, hogy a kormány nem zárkózott el a többletköltségek elismerésétől, viszont Székely kiemelte, hogy az ágazat már így is 12 milliárddal többet kapott a tavalyinál. A kórházak képviselői szerint azonban ez nem elég, ráadásul a szám reálértéken nem is ennyit ér. Emiatt a szakmai szervezetek sem tettek le véglegesen a sztrájkról. A kérdés függőben van, s a jövő keddi tárgyalások eredménye fogja eldönteni, hogy megvalósul-e.

A megállapodás elmaradásával a kórházi dolgozók, bízva a lakosság támogatásában, szeptember 23-ától fognának komolyabb ellenállásba, aminek a vége (október 7-én) a sztrájk lenne. A kórházak követelései között van a februárban zárolt, a szakellátásra fordítható költségvetési tételek feloldása, amely 13,5 milliárdot jelentene az ágazatnak.