Újabb bankok csatlakoznának a kódexhez

Vágólapra másolva!
A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex aláírói között hétfőn délután 15 cég szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján, de továbbiak is tervezik a csatlakozást.
Vágólapra másolva!

A kódexet a múlt szerdán a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az FHB Jelzálogbank, a K&H Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az MKB Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Unicredit Bank és a Volksbank írta alá. az első körben csatlakozott 13 hitelintézeten kívül azóta az OTP Bankcsoporthoz tartozó Merkantil Bank és az utóbbi leánycége, a Merkantil Car lízingcég került fel a listára.

Hegyi Gábor, az Allianz Bank vezérigazgatója az MTI-vel közölte: "az Allianz Bank üdvözli ezt a kezdeményezést, melyhez örömmel csatlakozik". A Magyar Cetelem Bank esetében pedig a kódex aláírásához a tulajdonos, a BNP Paribas jóváhagyása szükséges - tájékoztatta Lendvai János elnök-vezérigazgató az MTI-t. A banknál jelenleg az angol fordításra várnak, amelyet a PSZÁF készít el, azt továbbítják majd a tulajdonosnak.

Az Aegon Hitel Zrt. azt jelentette be, hogy a december elsején hatályba lépő banki magatartási kódexben foglalt elvekkel egyetért, és a kódex szövegének áttanulmányozása után szándékában áll aláírni. Az AXA ugyanakkor országigazgatója, Szekeres Tibor nyilatkozata szerint nem írja alá a kódexet, és kilátásba helyezte: ha az AXA-t, mint a kódexet ellenző bankot feketelistára teszik, vállalkozásuk ellenlépéseket fog tenni.

A Merkantil csatlakozásával vélhetően hangsúlyozni akarta, hogy elfogadja a Magatartási Kódexben foglaltakat. A kódexet aláíró hitelintézetek - így az OTP Bank is - ugyanis vállalták, hogy az általuk irányított, lakossági hitelezéssel foglalkozó hazai leányvállalataikra nézve is érvényt szereznek a kódex előírásainak, továbbá ügynökeiknél és megbízottaiknál is megkövetelik a kódexben foglaltak betartását.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója korábban az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a távolmaradók versenyhátrányba kerülnek, a szövetségnél azonban abban bíznak, hogy a tagbankok többsége csatlakozni fog a kódexhez.

Binder István, a PSZÁF szóvivője hétfőn az MTI-nek azt mondta: a felügyelet szükség esetén a szakmai szövetségekkel is felveszi a kapcsolatot, ám arra számítanak, hogy a bankok és pénzügyi vállalkozások döntő része az aláírók között lesz.