Vágólapra másolva!
Magyarország visszatérhet oda, ahol a 90-es éves második felében volt, ismét Közép-Európa vezető gazdasága lehet - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök helyi idő szerint hétfő este New Yorkban, helyi magyarok előtt tartott előadásában.
Vágólapra másolva!

Magyarország most egy nagyon cselekvő, a válságból kifelé lábaló korszakát éli, megértette a válság üzenetét és ezzel a cselekvéssel szeretne ismét Európa és régió vezető, teljesítményére joggal büszke országa lenni - fogalmazott.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyi garancia van a pozitív reformok folytatására a jövő évi kormányváltás után, leszögezte: a következő kormány felelőssége lesz, hogy végigvigye a józan észen alapuló, takarékos és a fejlődésre tekintő gazdaságpolitikát, amelynek nagyon sok pozitív visszajelzése van világban. Nem szabad letérni a józan ész alapú pályáról - mondta Bajnai.

A miniszterelnök a válságjelenségek okait elemző és a kilábalási útjait vázoló előadásában kifejtette: a globális válság - amely Magyarországot az átlagosnál súlyosabban érintette - minden országnak testre szabott üzenetet hordozott; "a mi feladatunk, hogy megértsük ezt az üzenetet és reagáljunk rá érdemben". Megítélése szerint Magyarország azért került válságba és veszítette el közép-európai vezető szerepét, mert a vezető pártok rossz kompromisszumot kötöttek egymással: a szavazatokért folyó küzdelemben a hamis realizmus győzött, elhalasztották a lényegi reformokat, az ország eladósodottságát növelve felélte a jövőjét.

Kifejtette, hogy a kormánya által kezdeményezett átalakítások mögött egy társadalomfilozófia húzódik: véget kell vetni annak, ami Magyarországot mélyebbre húzza, hogy a részérdekek kormányozzanak az összérdek helyett. Az együtt nevetünk és együtt sírunk elvét kell érvényesíteni, olyan országra van szükség, amely közös teljesítményére büszke és abból ad mindenkinek - mondta Bajnai.

Magyarországon a jelek szerint érzékelhető fordulat történik ezekben a hetekben-hónapokban. A forint erősödött, az országcsőd-kockázati mutatók harmadukra, tavasz óta 6-ról 2 százalékra csökkentek, az ország 8-9 hónap után képes volt visszatérni a pénzpiacokra, eurokötvényt jegyeztetni. Magyarország ismét népszerű a befektetők körében - állapította meg.

Bajnai Gordon szerint Magyarországon politikai és lelki válság is van. Utalt rá, hogy rendkívül megerősödtek a szélsőségek, paramilitáris, protofasiszta csoportok masíroznak, másokat megfélemlítve. Azt mondta, az országnak olyan jelenségekkel kell szembenéznie, amilyenekre régóta nem volt példa és amelyekkel határozottan le kell számolni.

Szerinte Magyarországon a következő 10-20 évben a legnagyobb probléma a roma népesség integrációja lesz. Ennek megoldása nélkül az ország nem lesz képes fenntartható módon fejlődni, a jövendő kormányoknak ezzel folyamatosan foglalkozniuk kell.

A Szlovákiában élő magyar kisebbség kérdése kapcsán közölte: Magyarország nem a feszültség öncélú élezését keresi, hanem olyan megoldásra törekszik, amely "az európai normák zubbonyába kényszeríti a szlovákiai nyelvtörvényt".

A New York-i főkonzulátuson rendezett találkozó végén a miniszterelnök állami kitüntetést nyújtott át Charles Gati magyar származású politológusnak, aki egy hete ünnepelte 75. születésnapját. A washingtoni Johns Hopkins Egyetem professzora a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át, amelyet a kelet-közép-európai történelem kutatása terén végzett munkássága és tudományos életútja elismeréseként kapott. Bajnai Gordon méltatta, hogy Gati egyfajta hídszerepet tölt be az amerikai és a magyar politika között, ma is aktívan segíti azt a viszonyrendszert, amely Magyarország szempontjából meghatározó.

Bajnai beszélt Soros György magyar-amerikai üzletemberrel és az egykori nagykövetasszony Nancy Brinkerrel. További magyarokat is felkeres majd a miniszterelnök, valamint látogatást tesz a Wall Street Journal szerkesztőségében - írja a The Budapest Times.