Vágólapra másolva!
Valenciában megkezdődött a nagy érdeklődéssel várt világbajnokok nosztalgiameccse, Garri Kaszparov és Anatolij Karpov 12 játszmás párosmérkőzése. Az első játéknapon két rapidpartira került sor, Garri Kaszparov kettős győzelmet aratott. Az első partiban sötéttel játszva gyalogáldozattal okozott zavart ellenfele soraiban, Anatolij Karpov a 24. lépésben, bonyolult állásban túllépte a gondolkodási időt. A második összecsapásban Kaszparov pazar tisztáldozattal indított védhetetlen támadást Karpov királya ellen. A második játéknapon újabb két rapidjátszmára kerül sor, majd csütörtökön nyolc villámpartiban mérik össze erejüket.

Valenciában a hétfői ünnepélyes programok, sajtótájékoztató, Garri Kaszparov és Anatolij Karpov 20-20 táblás szimultánja után kedden megkezdődött a sakktörténelem két óriásának nosztalgiameccse. Három év telt el legutóbbi összecsapásuk óta, amit meglepetésre Karpov nyert meg 2,5-1,5-re. Kaszparovot fűti a visszavágás vágya, és kettős győzelemmel jelezte egykori nagy riválisa felé, hogy számára igazi presztízstalálkozóról van szó.

Az első játszmában Karpov vezette a világos bábukat és a Grünfeld védelem g3-as változata került megjátszásra. Gyorsan kialakultak a frontvonalak, világos d5 centrumgyalogja védelemre szorult, és ezt királyszárnyi játékkal próbálta ellensúlyozni. A sakkozás 12. világelsőjének rohamosan fogyott a gondolkodási ideje, s ezt Kaszparov egy bonyodalmakhoz vezető gyalogáldozattal használta ki. Karpov már a 24. lépésben túllépte a gondolkodási időt! Játszmánként 25-25 percük van és lépésenként még 5-5 másodperc.

A váratlan gyors vereséggel Karpov nehéz helyzetbe került, sötéttel a vezércselre szavazott. Kaszparov igen óvatosan játszott, egy pillanatban még időhátrányba is került, de tartotta kis előnyét. Karpov elsiette a világos futók cseréjét, jött a centrumáttörés. Kelepcébe került Anatolij huszárja, és szívesen áldozott volna gyalogot. Garri azonban nem érte be a gyalognyeréssel, hanem pazar kombinációval védhetetlen matt támadást indított. Legszebb napjaira emlékeztető akcióval másodszor is megadásra kényszerítette Karpovot.

Az első játéknap eredményei:
Anatolij Karpov (orosz, 2619) - Garri Kaszparov (orosz, 2812) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 24)
Garri Kaszparov (orosz, 2812) - Anatolij Karpov (orosz, 2619) 1 - 0 (Vezércsel, 28)

A párosmérkőzés állása:
Anatolij Karpov - Garri Kaszparov 0 - 2