Vágólapra másolva!
A világ első számú exportőrének számító Németország kivitele éves összevetésben 23,5 százalékkal csökkent az idei első félévben. Az import 18,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Vágólapra másolva!

A német statisztikai hivatal keddi közleménye szerint az Európai Unió tagországaiba áramló kivitel az átlagot meghaladó mértékben, 24,3 százalékkal 249,8 milliárd euróra csökkent. A huszonhat ország közül kiemelkedő, 37,4 százalékos a Magyarországra irányuló export visszaesése. Ennél nagyobb mértékben csak az írországi és a spanyolországi export csökkent (41,3, illetve 38,2 százalékkal).

Az uniós exportban bekövetkezett visszaesést is meghaladó mértékű hanyatlást regisztráltak a német-orosz és a német-török viszonylatban. Európa legnagyobb gazdaságának oroszországi exportja 38,9 százalékkal 9,6 milliárd euróra csökkent, a Törökországba irányuló kivitel pedig 35,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, összesen 5,3 milliárd eurót tett ki a január-júniusi időszakban.

A válságos hónapokban a legkevésbé Kínában esett vissza a német áruk és szolgáltatások iránti kereslet; a kínai export csupán 3,6 százalékkal csökkent, értéke 16,2 milliárd euró volt.

A Németországba áramló import 18,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, 333,5 milliárd eurót tett ki az idei első félévben. Az uniós tagországokból érkező import átlag alatti mértékben, 16,3 százalékkal 138,2 milliárd euróra csökkent. Az EU-n kívüli világot tekintve leginkább az orosz és a japán eredetű behozatal hanyatlott, előbbi 33,5 százalékkal, az utóbbi pedig 22,7 százalékkal - áll a wiesbadeni statisztikai hivatal keddi közleményében.

A német export január és április között egyre gyorsuló ütemben csökkent. Áprilisban minden korábbinál nagyobb mértékben, éves szinten 28,7 százalékkal csökkent az export. A negatív rekord ugyanakkor részben a magas bázis következménye, 2008 áprilisában ugyanis masszívan bővült az exportvilágbajnok Németország kivitele, májusban pedig már megfordult a trend és azóta ismét javul az export a vezető európai nemzetgazdaságban, amely a második negyedévben maga mögött hagyta a recessziót.