Budapest visszaesett a versenyképességi listán

Vágólapra másolva!
Továbbra is London és New York a világ két legversenyképesebb üzleti központja a londoni City által kedden közzétett világrangsor szerint. Budapest pontszáma jelentősen javult, ám - több más kelet-európai fővároshoz hasonlóan - helyezése romlott a listára felkerült új nevek, illetve az ázsiai központok rohamos előretörése miatt.
Vágólapra másolva!

A City of London Corporation megbízásából, évente kétszer elkészített versenyképességi ranglistára az előzőn szereplő 62 város helyett most 75 került fel. Az üzleti szakértők megkérdezésével elvégzett felmérésen ezer pont szerezhető különböző kritériumok - például a közúthálózat minősége, az irodabérleti díjak, a repülőtéri kiszolgálás színvonala vagy az adóterhek - alapján. A maximális pontszámból London 9 pontos gyarapodással 790-et, a második helyezett New York hatpontos nyereséggel 774-et szerzett.

Mindkét város megőrizte az előző, márciusi listán elfoglalt helyét - London az eddigi hat hasonló felmérés mindegyikében az első helyen végzett -, ám a nagy ázsiai üzleti központok már rohamosan zárkóznak fel.

A kínai Sencsen, amely a fél évvel ezelőtti rangsorban még nem is szerepelt, az ötödik helyen debütált. Sanghaj 25 helyet ugorva a tizedikre jött fel, a 22. helyen lévő Peking besorolása pedig 29 helyezéssel javult fél év alatt. Tajpej - Tajvan fővárosa - 17 hellyel a 24., Szöul 18 helyezéssel a 35. helyre került fel. Az első tíz helyből ötöt ázsiai nagyvárosok foglalnak el, ezek közül három - Hongkong, Sencsen, Sanghaj - Kínában van.

Budapest pontszáma jelentősen, 119 ponttal 425-re javult, ám a magyar főváros ezzel együtt is 12 helyet csúszott vissza, a 74-ikre, a nagy ázsiai-csendes-óceániai üzleti központok előretörése miatt. Varsó pontszáma 75-tel javult, a lengyel főváros mégis visszaesett tíz hellyel, a 69-ikre. A 67. helyezett Moszkva és a 65. Prága 99 pontos, illetve 96 pontos pontszámemelkedés ellenére is egyaránt hét helyet esett a londoni City által kedden nyilvánosságra hozott globális pénzügyi központi rangsorban.